Republica Moldova şi Alsacia – la prima vedere nimic în comun, în esenţă aceste două naţiuni sunt legate prin valori şi principii care definesc curajul, responsabilitatea şi simţul dezvoltării. În acest context, la Strasbourg, s-a desfăşurat conferinţa “De la Strasbourg la Chişinău: o punte culturală, economică şi socială” organizată de asociaţia Alsace-Moldavie. 

La eveniment au participat atât reprezntanţi din comunitatea moldovenescă din Alsacia, cât şi alsacieni şi prieteni de diferite naţionalităţi stabiliţi în Alsacia. La conferinţă au participat în jur de 60 de persoane, dintre care oficiali de nivel înalt precum deputaţi, ambasadori, şefi de înterprinderi, reprezentanţi ai Consiliului Europei etc. Scopul acestui eveniment a fost de a face un prim-pas pentru a construi o punte între Alsacia şi Moldova: de a aduce mai aproape aceste două teritorii diferite, pentru a le permite să se cunoască mai bine, să se descopere, să facă schimb de experienţă şi să se îmbogăţească reciproc atât pe plan cultural, economic, cât şi social.

Acţiunea a adunat oaspeţi de vază: Reprezentanta Permanentă pe lângă Consiliul Europei, Dna Ambasadoare Corina Călugăru, membrul Adunării Naţionale franceze şi Vicepreşedintele Grupului de Prietenie Franco-Moldav, deputatul Frédéric Reiss, Dl. Emmanuel Skoulios,  Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie France-Moldavie şi Directorul Aliantei Franceze din Republica Moldova, Dl. Gérard Staedel, Preşedintele Uniunii Internaţionale a Alsacienilor în lume, Dna Victoria Dunford, Fondatoarea MAD-AID şi decorată de către regina Elisabeth a Marii Britanii pentru proiectele sociale pe care le face pentru Republica Moldova, Părintele Vasile Iorgulescu, reprezentant al bisericii ortodoxe româneşti din Strasbourg, Alsacia.

Participantii au împărtăşit experienţele lor de colaborare între Republica Moldova şi Alsacia pe plan economic, cultural şi social, au adus exemple practice, precum şi au încurajat întărirea legăturilor de prietenie între aceste două teritorii şi dezvoltarea în continuare a relaţiilor de parteneriat.

Dna Ambasador Corina Călugăru a intervenit cu o descriere a  aspectului cultural al Republicii Moldova şi a modului în care conaţionalii noştri stabiliti în Alsacia percep cultura franceza (alsaciană, care puţin diferă de restul Franţei din motive istorice), cum se încadrează în societatea alsaciană, care sunt diferenţele şi asemănările, astfel dând posibilitatea francezilor să cunoască şi să înţeleagă mai bine ce este Republica Moldova, tezaurul său istoric, cultural şi social, şi desigur uman.

De asemenea, deputatul Frédéric Reiss a povestit despre relaţiile de cooperare parlamentară între cele două ţări, aducând exemple practice privind cooperarea, viziunea asupra fortificării relaţiilor de prietenie prin intermediul Grupului de Prietenie Franco-Moldav şi obiectivele pentru viitor. Pe plan economic, Camera de Comerţ şi Industrie joacă un rol primordial, care are drept vocaţie de a apropia şi motiva înterprinderile şi a le însoţi în căutarea pieţilor noi de desfacere.

Dl. Emmanul Skoulios, Preşedintele CCI France-Moldavie a vorbit despre relaţiile şi schimburile economice existente între Franţa şi Republica Moldova, posibilitatile de investiţii şi piaţa de desfacere din Republica Moldova, precum şi dezvoltarea parteneriatelor şi oportunităţile pentru viitor.

Relaţiile economice conduc deseori înterprinderile să se instaleze în ţările în care doresc să investească şi să dezvolte facilităţi de producţie şi/sau piaţa de desfacere. Aceasta, deseori, este însoţită de expatrierea funcţionarilor în diferite ţări străine. Uniunea Internaţionlă a Alsacienilor din lume este o organizaţie franceză/alsaciană, care a regrupat toate asociaţiile a alsacienior expatriaţi în toată lumea. Preşedintele UIA, Dl Gérard Staedel a împărtăşit în cadrul evenimentului experienţa şi misiunile acestei Organizaţii, ce aduce aceasta membrilor săi şi a ţării gazdă, care sunt proiectele lor.

Nu în ultimul rând, este important de menţionat că Asociaţia Alsace-Moldavie este şi ea membră a UIA cu care va colabora pe viitor, UIA alături de CCI fiind unii din susţinătorii şi partenerii Alsace-Moldavie pe termen lung.

O naţiune reprezintă în primul rând cetatenii sai. Unul din factorii cei mai importanţi fiind aspectul uman. Acţiunile calitative ocupă un loc fundamental în cadrul relaţiilor de apropiere a oamenilor, a naţiunilor. Oaspetele nostru din Marea Britanie, Dna Victoria Dunford, Fondatoarea MAD-AID, ne-a împărtăşit experienţa sa în implementarea proiectelor sociale în Republica Moldova. Întâmpinând greutăţi şi imense bariere birocratice la începutul activităţii, Dna Dunford a reuşit să mobilizeze în scop nobil atât britanicii, cât şi reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Marea Britanie, astfel înfruntând aceste obstacole şi realizând proiecte exraordinare în Moldova. În colaborare cu autorităţile locale şi centrale, MAD-AID a creat Centrul Phoenix pentru copiii cu dizabilităţi şi din familii vulnerabile, şi acum urmează deschiderea Centrului pentru persoanele în etate. Asociaţia sa trimite în medie 20 de camioane de echipament medical pe an în Republica Moldova. Pentru aceste proiecte importante pentru ţara noastră, Victoria Dunford a fost decorată cu Ordinul Reginei Elisabeth a Marii Britanii, fiind unicul reprezentant al disporei ţării noastre care a primit o astfel de înalta distincţie şi apreciere.

Experinta ei a impresionat mult alsacienii care sunt şi ei deschişi şi prezenţi în actiunile sociale în Republica Moldova şi şi-ar dori implicare şi pe viitor.

Multi conaţionali de-ai noştri stabiliţi în Alsacia şi fiind departe de casă, au de asemenea necesitatea de a-şi îngriji şi sufletul. Un reconfort în acest sens pentru comunitatea moldovenească din Alsacia, a devenit biserica ortodoxă românească din Strasbourg. Părintele Vasile Iorgulescu a vorbit despre credinţa noastră în valori şi despre felul în care comunităţi cu obiceiuri diferite pot să se întâlnească şi să îşi împărtăşească obiceiurile şi tradiţiile, în respect reciproc şi ajutându-şi membrii atunci când întâlnesc dificultăţi. Cooperarea spirituală poate să creeze şi ea relaţii între membrii diasporei.

Acest eveniment a deschis uşa unor noi colaborări între cetăţeni şi organizaţii moldoveneşti şi alsaciene. Am decis să continuăm eforturile de a asigura schimburi economice, mai ales în domeniile în care Moldova are avantaje comparative, cum ar fi desigur viticultura, dar şi domenii noi, ca IT-ul. Urmează să se intermedieze şi organizarea unor cooperări de tipul înfrăţire între comunităţi alasciene şi moldoveneşti. Printre altele, vom asigura şi cooperarea între două cluburi sportive de arte marţiale, unul moldovenesc şi unul alsacian; urmează şi să organizăm un eveniment cultural de Mărţişor, împreună cu Reprezentanţa Permanentă a Moldovei pe lângă Consiliul Europei,  pentru membrii comunităţilor noastre, precum şi alte proiecte ambiţioase pe viitor.

Evenimentul de mare amploare a culminat cu bucate tradţionale moldoveneşti, dar şi alsaciene, condimentate cu un vin de calitate de la Purcari.

AUTOR: Felicia Cojocaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *