Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări, Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat în premieră pe 24 octombrie un târg la Chişinău, pentru a marca acest eveniment alături de oamenii din Republica Moldova. Peste 300 de vizitatori au descoperit din prima sursă totul despre activitatea agenţiilor şi proiectelor ONU în Moldova. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Yardsale, o comunitate a artizanilor şi meşterilor populari.

 “Organizarea acestui târg reprezintă o ocazie minunată de a comunica direct cu oamenii pentru care îşi direcţionează ONU eforturile, şi de a discuta subiecte de interes precum energia verde, reciclarea, oportunităţile de voluntariat, egalitatea de gen”, susţine coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, Dafina Gercheva.

2 3

Astfel, gazda evenimentului, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, s-a transformat pentru o zi într-un centru expoziţional. Vizitatorii au fost informaţi despre domeniile variate de activitate ale ONU în Moldova, de la justiţie, apărare şi promovare a drepturilor omului, dezvoltare economică, incluziune socială la eficienţă energetică, schimbarea climei. Cu standuri şi activităţi au participat şi ONG-uri partenere, care activează în stimularea creşterii economice, în asigurarea unui mediu mai curat şi a unei dezvoltări incluzive.

4 5

La târg au fost expuse inovații tehnologice pe bază de energie solară, eoliană, biomasă, geotermală. Vizitatorii au participat la ateliere de reciclare a hârtiei,  deşeurilor. Totodată, împătimiții de dezbateri au demontat mituri şi stereotipuri de gen la un exerciţiu creativ de modelare a rolurilor. Activitatea a avut loc în cadrul mişcării mondiale de solidaritate „HeForShe”, menite să încurajeze implicarea bărbaţilor pentru a promova egalitatea de gen.

Vizitatorii au mai fost antrenaţi în concursuri care au testat cunoaşterea drepturilor omului, beneficiile energiei regenerabile.

6 7

Copiii care au vizitat târgul s-au ales cu picturi pe faţă, inspirate din simbolurile care reprezintă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru 2030, adoptate în septembrie curent în unanimitate de Adunarea generală a ONU. Dara le-a cântat vizitatorilor, în calitatea sa de Ambasadoare a Bunăvoinţei a Programului Comun al Naţiunilor Unite în domeniul HIV/SIDA / UNAIDS.

Târgul a culminat cu un program artistic susţinut de beneficiari ai programelor ONU, printre care şi refugiaţi stabiliţi în Republica Moldova.

ONU a fost fondată în anul 1945, pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a menține pacea și securitatea internațională, pentru a dezvolta relații de prietenie între națiuni și pentru a promova progresul social, un nivel de trai mai bun și drepturile omului. Șaptezeci de ani mai târziu, ONU are 193 de state membre, Republica Moldova fiind la cea de-a 23 aniversare a aderării sale.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *