În contextul zilei Europei, studenții facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM au participat la o lecție de profesionalizare cu avocatul și membrul Comisiei pentru Etică şi Disciplină din cadrul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Mihaela Prepeliță. Evenimentul s-a desfășurat pe 14 mai, în format online, pe platforma Zoom. 

sursa foto: Facebook/ Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

    În cadrul acestui eveniment au fost abordate subiecte precum: Ziua Europei, Republica Moldova și accesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, drepturile și obligațiile persoanelor din domeniul jurnalistic. 

    ,,Ziua Europei a fost sărbătorită pentru prima dată în Republica Moldova în anul 2006. Cea mai mare investiție pe care o face Uniunea Europeană pentru țara noastră este pe segmentul justiției. La moment Republica Moldova este parte a Acordului de Asociere de liber schimb și a semnat un șir de convenții și tratate internaționale, care este obligată să le respecte, dintre care cea mai importantă este convenția europeană a Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului, pentru că în baza acestor drepturi fundamentale toată comunitatea europeană se orientează. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l respecte, nu doar cei din justiție și jurnalism, se referă la toată societatea în ansamblu. Deși Republica Moldova nu este țară membră a Uniunii Europene și nici nu este candidat, oricum din considerentul că avem rectificată convenția europeană pentru Drepturile Omului, noi avem acces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ce ține de limitele și drepturile jurnalistului în timpul filmărilor, aș putea spune că trebuie să se respecte datele cu caracter personal, dacă filmează persoana nu în locuri publice, trebuie să-i se ceară acordul. Jurnalistul atunci când invite o persoană din domeniul dreptului, trebuie foarte clar să-și structureze întrebările pe care le acordă, referitor la aceea tema pe care o vor aborda. Întrebările trebuie să fie destul de simple, pentru că publicul nu este inițiat în domeniul juridic”, afirmă Mihaela Prepeliță.

sursa foto: Facebook/ Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

    Studenții au avut posibilitatea să adreseze întrebări  invitatei la subiectele unde au întâlnit neclarități, iar la finele evenimentului Mihaela Prepeliță a venit cu un șir de sfaturi pentru viitorii jurnaliști în cazut când vor avea de realizat materiale jurnalistice cu persoane din domeniul justiției.

    ,,Informația pe care a expus-o doamna Prepeliță a fost utilă, deoarece noi jurnaliștii în primul rând trebuie să ținem cont  de convenția europeană  pentru Drepturile Omului, să fim la curent cu drepturile și limitele noastre în cazul când intervievăm o persoană publică”, mărturisește studentul anului I, Andrei Vîrlan.

    La întrunirea online au fost 27 de participanți, printre care studenți, profesori universitari, șefa Departamentului Teoria și Practica Jurnalismului, Mariana Tacu. Evenimentul a fost organizat de către lectorul universitar, doctor în Științele  Comunicării, Laura Tugarev. 

sursa foto: Facebook/ Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

  Amintim că Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Această zi marchează aniversarea unui discurs susținut de ministrul francez de externe Robert Schuman în anul 1950. Schuman a avut în vedere o Europă liberă, pacifistă și bazată pe idealurile de cooperare și partajare a resurselor „Declarația Schuman” este considerată la scară largă a fi baza Uniunii Europene.

AUTOR: Liudmila Hițuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *