Peste 350 de antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, precum și ai instituțiilor de suport în afaceri  au participat astăzi, 23 noiembrie, la Conferința Internațională a IMM-urilor, cu genericul “INDUSTRIA 4.0”, organizată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Conferința a avut drept obiectiv conturarea provocărilor pentru IMM-uri în procesul de tranziție către noua revoluție industrială, creșterea gradului de conștientizare privind digitalizarea industriei în Moldova, beneficiile și posibilități noi de colaborare pentru IMM-uri în cadrul economiei digitale, automatizarea și introducerea proceselor de producere inteligente, crearea și stimularea polilor industriali.

În deschiderea conferinței, Petru Gurgurov, Director general interimar ODIMM a declarat că tematica conferinței: INDUSTRIA 4.0, este o oportunitate pentru a identifica instrumentele de suport a întreprinderilor mici și mijlocii de care au nevoie pe calea digitalizării industriale.

 “Evenimentul de astăzi constituie o platformă unică și excelentă pentru facilitarea dialogului dintre reprezentanții autorităților publice centrale și mediul de afaceri pentru a provoca discuții referitor la practicile noi și, în mod special, acțiunile cheie pentru încadrarea sectorului IMM în tendințele actuale ale economiei mondiale. Este imperativ pentru Republica Moldova să adopte o nouă metodă de dezvoltare a antreprenoriatului, și anume să se orienteze spre digitalizare și automatizarea proceselor de producere”, a reiterat Directorul general interimar ODIMM.

Iulia Costin, secretar general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a subliniat că Guvernul Republicii Moldova își propune să creeze un cadru de reglementare cât mai favorabil pentru antreprenori pentru a face față noilor tendințe și provocări.

“Republica Moldova stă în fața unor provocări uriașe de digitalizare și inovații, întrucât aceste tehnologii sunt necesare pentru a crește eficiența și calitatea produselor pe piață. Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat Conceptul Strategiei naționale de industrializare 2019 – 2030, document de politici ce va duce la stabilirea priorităților naționale în domeniul dezvoltării ramurilor industriale și va identifica sursele de finanțare a activităților planificate pentru perioada anilor 2019-2030, întru încurajarea sporirii productivității și a inovării sectorului IMM. Republica Moldova trebuie să își asigure o convergență economică și tehnologică accelerată cu țările din regiune pentru a fi competitivă în atragerea investițiilor, valorificarea și extinderea oportunităților de export, promovând creșterea economică incluzivă”, a menționat Iulia Costin.

Șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, Peter Mihalko a salutat interesul comunității de afaceri din Republica Moldova spre modernizare și industrializare, subliniind faptul că aceste tendințe sunt aplicate cu succes în comunitatea europeană.

Uniunea Europeană în calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova susține inițiativele autorităților menite să aducă beneficii cetățenilor prin consolidarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și crearea de noi locuri de muncă. Implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb oferă condițiile necesare pentru dezvoltarea și internaționalizarea mediului de afaceri din Republica Moldova”, a menționat  diplomatul european.

Anna Akhalkatsi, Director de țară pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Banca Mondială a reiterat deschiderea pentru a susține în continuare sectorul IMM din Republica Moldova:

“În Republica Moldova sunt create anual 6000 IMM-uri, 4 din 5 locuri de muncă sunt generate de acest sector.  Un studiu al Băncii Mondiale arată ca în anul 2020, 65% din locurile de muncă vor solicita noi abilități conexe cu domeniu digital, de aceea trebuie să oferim noilor generații abilitățile zilei de mâine prin proiecte și programe de suport. În acest sens, avem o colaborare bună cu ODIMM pentru a pregăti antreprenorii pentru noi provocări”.

Evenimentul a continuat cu sesiunea de prezentări „Industria de mâine” la care au participat speakeri locali și internaționali: Alexandru Sârghe (Siemens, România), Eugen Boico (Publicis, Moldova), Laurențiu Nae, (Digital Twin, România), Veceaslav Cunev, (Deeplace), Niculai Vițelaru (Patronatul Judeţean al IMM Iaşi). Raportorii au prezentat informații privind dezvoltarea economică a Republicii Moldova și parcursul României în procesul de digitalizare industrială.

Totodată, antreprenorii au avut posibilitatea să interacționeze în format Open space, cu reprezentanții administrației publice centrale, parteneri de dezvoltare și instituții de suport. Pe parcursul manifestării a fost deschisă o expoziție a beneficiarilor Programelor ODIMM din cele 4 regiuni de dezvoltare din R.Moldova (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia).

Conferința s-a încheiat cu ceremonia de premiere a câștigătorilor concursurilor naționale ”Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și ”IMM – Model de Responsabilitate Socială”.

Portalul nostru radionunta.com a fost partener media l evenimentului.

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *