Doi producătorii de fructe din regiunea transnistreană și-au primit certificatele GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea merelor și respectarea cerințelor de siguranță a alimentului și protecției a mediului în procesul de producere a fructelor recoltate în 2020.

AGRO COMPACT SRL (АГРО КОМПАКТ) și EuroRostAgro SRL (ЕвроРостАгро) sunt printre cele mai mari companii agricole din Transnistria care produc prin tehnologii moderne un spectru larg de fructe, cum ar  fi mere, caise, cireșe, prune etc. Pentru a demonstra cumpărătorilor de peste hotare că fructele produse sunt sigure pentru consum, cele două companii, cu ajutorul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, au implementat standardele GLOBALG.A.P.

Standardul GLOBALG.A.P.  cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, procesul de producere a avut un impact negativ minim asupra mediului, iar abordarea companiei față de sănătatea și securitatea lucrătorilor este responsabilă etc. Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE, dar este apreciată și de importatorii din alte țări, precum Federația Rusă, datorită garanției calității produselor și profesionalismului furnizorului.

Compania AGRO COMPACT a fost certificată pentru prima dată GLOBALG.A.P. în 2019, iar în 2020 a decis să-și reconfirme certificatul, deoarece este sigură că acest certificat le oferă certitudine cumpărătorilor și consumatorilor că fructele produse în această gospodărie corespund cerințelor de siguranță a alimentului. Stepan Plațînda, directorul companiei, a declarat că intenționează să obțină în 2021 certificatul GLOBALG.A.P. pentru fructele sâmburoase, deoarece sunt solicitate pe piața europeană.

Compania EuroRostAgro SRL a obținut certificatul GLOBALG.A.P. pentru de demonstra că merele produse în livezile sale pot fi competitive și corespund celor mai riguroase standarde pe piața din CSI, din UE, Golful Piersic sau Africa de Nord.

Iuri Diuța, președintele Asociației transnistrene Dnestr Fruct («Днестровский Фрукт»), s-a arătat încrezut că cele două companii, AGRO COMPACT și EuroRostAgro, fiind lidere ale asociației vor încuraja și alți membri ai Dnestr Fruct să implementeze standardele internaționale pentru a promova imaginea fructelor din regiune.

Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova, a declarant cu această ocazie, că de mai bine de un deceniu, USAID îi ajută pe fermierii transnistreni să se alinieze celor mai riguroase standarde de calitate și siguranță, care astăzi le permite să fie competitivi pe orice piață cu valoare adăugată. Certificarea GLOBALG.A.P. reprezintă etapa finală a unui proces complex, care implică investiții ale fermierilor în afacerea agricolă, adoptarea practicilor noi de producere despre care au aflat în cadrul programelor de instruire organizate de USAID de-a lungul anilor. USAID se mândrește cu rezultate obținute de cei doi producători agricoli din această regiune și speră ca succesul lor va servi drept inspirație pentru alți fermieri din Transnistria, dar și alte regiuni ale Moldovei, a spus șeful misiunii USAID Moldova.

În Republica Moldova peste 70 de producătorii agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P., majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *