Cristina Buțanu are 24 de ani și de doi ani activează în calitate de psiholog la Centrul de Sănătate Cimișlia, secția CSPT. Cristina povestește că a fost infectată și ea cu virusul SarS-CoV-2 încă în luna octombrie, iar experiența prin care a trecut nu a fost deloc ușoară și a fost un motiv în plus pentru a se vaccina.

sursa foto: arhiva personală

„Din păcate, COVID a coincis și cu o altă problemă legată de un alt tratament pe care îl luat atunci și am fost internată în spital în secția COVID. Acolo au fost cele mai dificile 24H, pentru că mai mult nu am rezistat și am solicitat să fiu lăsată să plec acasă. Și anume atunci am spus că voi face totul ca să nu mai ajung să fiu internată și să nu mai dau ochii cu acest virus”, spune Cristina.

Deși a auzit mai multe opinii despre vaccinul care trebuie să ajungă în țara naostră încă din luna februarie și pe alocuri avea dubii și teamă, Cristina spune că decizia pe care a luat-o acum, a fost bazată pe părerile medicilor și a oamenilor de știință.

„Din toate timpurile vaccinul a fost salvarea împotriva epidemiilor. Am discutat cu colegii din spital care s-au vaccinat înaintea mea și am înțeles că nu este nici un pericol. Am citit prospectul vaccinului care urma să-mi fie administrat și am aflat toate reacțiile care pot apărea, am spus că trec eu și peste ele”, menșionează Cristina.

sursa foto: arhiva personală

Data de 12 martie 2021, Cristina a însemnat-o cu roșu în calendar, pentru că este ziua pe care a așteptat-o atât de mult. 12 martie, ora 12:00, Cristina a beneficiat de prima doză de vaccin AstraZeneca, pe care și-a injectat-o la policlinica din orașul Cimișlia.

„Vaccinul nu a fost dureros deloc și a durat nu mai mult de 2 secunde. Primele 6 ore după vaccin nu am avut absolut nici un simptom, chiar eram mirată. Înainte de somn am început să simt o senzație de frig și slăbiciuni, temperatura era 37.5. Pe parcursul nopții au apărut durerile de cap, amețeli și temperatura era deja peste 38. Am luat o pastilă de paracetamol și a scăzut până la 37, cam așa a fost și pe parcursul zilei următoare.
Azi deja au rămas doar dureri ușoare de cap și la nivelul umărului vaccinat. Mă simt deja mult mai bine, iar în acordul pe care l-am semnat erau menționate absolut toate aceste reacții.
Următoarea doză de vaccin urmează sa mi se administreze mai mul sau mai puțin, peste 12 săptămâni”, spune Cristina.

sursa foto: arhiva personală

Deși i-a fost administrat vaccinul, Cristina Buțanu spune că nu a renunțat și nu are nici un drept moral să renunțe la regulile de protecție.

„Vaccinul mă protejează pe mine de o formă severă de îmbolnăvire cu Covid-19, nu și pe cei nevaccinați. Voi continua să port masca de protecție, să-mi spăl mâinile cât mai des, cum o făceam și anterior și să păstrez distanța fizică care este esențială nu doar în pandemie”, spune tânăra.

Tânăra recomandă cetățenilor să se vaccineze și să se informeze din surse sigure.

„Recomand dar nu-mi impun părerea. Fiecare are dreptul de a decide pentru sine. Eu am făcut-o benevol și conștient, vreau ca și ceilalți să o facă la fel”, spune Cristina.

De la începutul procesului de imunizare în R. Moldova, 12.754 de lucrători medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, dintre aceștia 108 sunt din orașul Cimișlia.

AUTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *