Orașul Călărași se schimbă la față. În centrul urbei au apărut statui gingantice ce proiectează simboluri istorice, cum ar fi: Dacul, Călărețul, arcașul lui Ștefan cel Mare.

Proiectul este unul trilateral: Primăria Călărași, Muzeul de Istorie si Etnografie și A.O. Uniunea Meșterilor Populari din Moldova și coordonat de sculptorul Nicolae Vieru și muzeograful Mariana Iurcu. Proiectul a fost început prin luna august când Nicolae Vieru a venit cu ideea de a instala/organiza o expoziție de sculpturi, iar Mariana Iurcu a propus ca acesta să fie unul și mai ambițios și mare, ca dimensiuni și amplasat chiar în parc, în centrul orașului Călărași, iar ulterior cu speranța ca să fie declarat orașul cultural sculptural. 

Orașul Călărași în ultima perioadă este o destinatie turistică atractiva și aceste sculpturi pot fi un punct de atracție desoebită, dar se vrea să fie și una de cultură, dar mai ales să fie provocată și mândria cetățenilor, căci ei au nevoie să cunoasca orașul/raionul Călărași istoric, deoarece el nu doar e bogat în istorie și peisaje spectaculoase, dar și cu oameni talentați, ca Nicolae Vieru, ne povesteșe muzeograful Mariana Iurcu.

Astfel, sculpturile vor fi lăsate în parcul de lângă muzeu și biblioteca raională, ca adevărați străjeri ai culturii orășenești, mai ales că sunt niște simboluri foarte cunoscute de toți, de la mic la mare: Dacul lui Decebal,  Călărețul (Călărașiul) simbolul orașului și ostașul (arcașul) lui Ștefan cel Mare. Aceste personaje deja au reușit să lase impresii deosebite printre orășeni, turiștii ce se opresc, privesc, cu variate exclamatii de admirașie și fotografierea lor. 

Expoziția de Sculpturi va putea fi admirată pâna în primavara anului 2022. Organizatorii spun că vor mai fi aduse și alte lucrări ca sa fie îmbogățită expoziția și să surprindă spectatorii orășeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *