Sistemul de sănătate din regiunea transnistreană cedează, în acest moment spitatele sunt în proporție de 97% completate cu pacienți COVID. Situația s-a înrăutățit în ultimele săptămâni, zilnic fiind înregistrate sute de cazuri. Cel de-al treilea val de infectări a venit în regiune în timp ce procesul de vaccinare nu a început, chiar dacă Tiraspolul dispune deja de vaccinul donat de România, Astra Zeneca, însă refuză să îl folosească. Regimul separatist folosește criza AZ la nivel mondial pentru a nu începe imunizarea și așteaptă vaccinul promis de ruși, Sputnik V.

Refuzul de a începe imunizarea medicilor cu AstraZeneca a fost motivat de sistarea administrării acestuia în mai multe țări. Așa-numitul ministru al Sănătății din regiune spune că ”așteaptă decizia Uniunii Europene  dacă vaccinarea va continua sau nu cu acest preparat ”, asta deși Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat  „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, și nu a existat nicio decizie la nivel UE  de a sista procesul. 

„Rusia este gata să ofere Sputnik V, dar Chișinăul e problema”

Regimul de la Tiraspol susține că Rusia este pregătită să ofere Transnistriei un lot umanitar de vaccin coronavirus Sputnik V, dar problema ar fi în livrarea acestuia prin Chișinău. Președintele așa-zisului Consiliu Suprem din regiune, Alexander Korshunov, a declarat că „există o problemă în relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova. „Acolo, problema vaccinării cu vaccinul rus Sputnik V nu a fost încă rezolvată pe deplin. Unele probleme tehnice împiedică o decizie pozitivă cu privire la administrarea acestui vaccin în Moldova. Cred că această problemă ar trebui rezolvată cât mai curând posibil.” Declarație FALSĂ, deoarece Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a înregistrat preparatul Sputnik V în Republica Moldova. 

Vaccinarea în regiune ar fi trebuit să înceapă vineri, 12 martie, cu angajații spitalelor cu profil COVID, unitățile de reanimare și terapie intensivă, precum și lucrătorii medicali ai ambulatoriilor. Serul trebuia să ajungă mai întâii în orașul Tiraspol și Bender/Tighina.

Materialul integral poate fi accesat pe zonadesecuritate.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *