Pentru că este unica sărbătoare națională dedicată vinului în lume, Ziua Națională a Vinului, celebrată în Moldova, atrage anual mii de turiști. Ediția din 2019 nu este o excepție – majoratul festivalului a convins mulți oaspeți de peste hotare să viziteze țara noastră anume în această toamnă. Printre ei sunt și 83 de jurnaliști care reprezintă mass-media din 14 state: Belgia, Franta, Austria, Finlanda, SUA, România, Ucraina, Rusia, China, Cehia, Italia, Polonia, Coreea, Japonia.

Toți au venit cu o singură dorință: de a descoperi Vinul Moldovei – un vin mare care provine dintr-o țară mică, un vin care cucerește sute de medalii la cele mai importante concursuri internaționale. Toți vor reveni acasă și vor povesti băștinașilor – la un pahar de vorbă, pe paginile ziarelor sau blogurilor despre calitatea Vinului Moldovei, despre tradițiile frumoase ale poporului moldovenesc și despre mândria cu care, an de an, le etalăm.

Este a doua zi în care turiștii și jurnaliștii străini au împânzit Piața Marii Adunări Naționale, scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” și strada pietonală „Eugen Doga”. „Înarmați” cu pahare pentru degustare, aparate de fotografiat și multă curiozitate, oaspeții explorează cu entuziasm oferta vinificatorilor, bucatele tradiționale și arta populară
moldovenească.

Turist din Singapore: „Sunt pentru prima dată în Moldova și la Ziua Națională a Vinului. Îmi place mult această sărbătoare pentru că am aflat informații interesante despre cultura și istoria vitivinicolă a țării. M-am bucurat să aflu că vinificatorii de aici produc vinuri din diferite soiuri, inclusiv internaționale, iar asortimentul este foarte vast. Am aflat de Ziua Națională a Vinului, acum 10 ani, când studiam despre festivalurile vinicole din întreaga lume, dar nu am reușit să vin până acum. Am degustat vinurile din Moldova când am fost într-o călătorie la Berlin pentru că, din păcate, în Singapore nu găsim vinuri moldovenești. Când voi reveni acasă le voi spune prietenilor mei că vinurile de aici sunt de o calitate înaltă și au un preț foarte bun.”

Turistă din Norvegia: „Este prima oară când vizitez Moldova și am venit pentru a participa la Ziua Națională a Vinului. Unele vinuri moldovenești le găsesc și în Norvegia, iar calitatea lor ne-a convins să fim prezenți la această sărbătoare. Am reușit să degustăm câteva vinuri, dar cel mai mult ne-au plăcut cele din soiurile Viorica și Fetească
Regală, dar și vinurile produse din soiul Riesling pentru că au un caracter aparte.”

Turiști din Japonia: „Am venit aici cu un grup mai mare de prieteni. Suntem impresionați de ceea ce am avut ocazia să vedem. Modul în care este organizat evenimentul ne-a impresionat foarte mult, iar ghizii voluntari ne-au povestit lucruri interesante despre Vinul Moldovei și tradițiile vinicole ale țării. La fel, ei ne-au recomandat anumite vinuri pe care să le degustăm împreună cu prietenii. Ne bucură să descoperim aici vinuri de calitate înaltă.”

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, al partenerului general „Moldova Agroindbank” și al Mastercard – cardul de plată al evenimentului.

Portalul nostru radionunta.com este partener media al evenimentului.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *