Ziua Internațională a Francofoniei se celebrează, anual, la 20 martie. Această sărbătoare datează din 1998 și este marcată în fiecare an în cele 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), organizându-se diferite manifestări culturale și instituindu-se „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”.

Logo-ul OIF, sursa: https://www.rfi.ro/cultura-93868-iubesc-impartasesc-ziua-internationala-francofoniei-2017

Semaine de la langue française et de la Francophonie ne invită să onorăm tema aerului în perioada 13-21 martie 2021.

Ediția a  26-a invită pe toată lumea să se inspire din tematica de anul acesta: „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei, o gură de aer proaspăt!”, fiind abordate subiecte precum: aerul în cultura populară sau în arta contemporană, aerul ca preocupare de mediu, evoluția acestui cuvânt în dicționar, aviatorul Maryse Bastié etc. Conform site-ului https://semainelanguefrancaise.culture.gouv.fr, unde această temă este descrisă pe larg, aflăm că: „Aerul, o resursă naturală, o frontieră de trecut – Aerul este într-adevăr un bun comun care trebuie păstrat pentru viitorul umanității. O asociem cu mobilitatea și traficul, cu călătoriile. Evocă simbolic aventura, o graniță de trecut.

Aerul, suflul vieții – Sursa senzațiilor, în funcție de faptul că este cald sau rece, dacă miroase sau miroase, aerul este și acest suflu de viață care ne conectează la ceilalți. Desigur, este legat de energie și sănătate, dar evocă și creația artistică, inspirația poetică, muzica.”

sursa: https://semainelanguefrancaise.culture.gouv.fr/participez-a-l-evenement

Săptămâna Francofoniei și a limbii franceze este organizată în colaborare cu Rețeaua Francofonă a Politicii Lingvistice și Organismele de Dezvoltare (OPALE). OPALE este formată din organizații de gestionare lingvistică din țări și regi9uni francofone care reprezintă Federația Valonia-Bruxelles, Quebec și Elveția francofonă, precum și OIF.

Franceza este vorbită în total de aproximativ 220 milioane de oameni fie ca limbă maternă, ca limbă secundă sau ca limbă străină, în țările membre, asociate sau cu statut de observatoare din OIF, precum și în țări din afara acesteia, ca Algeria sau Statele Unite ale Americii. În clasamentul numărului de vorbitori ai diferitelor limbi, franceza este situată pe locul 7 în lume, și pe locul 2 în Europa. Franceza este, ca limbă străină, învățată de cele mai multe persoane, în majoritatea țărilor, după engleză.

AUTOR: Maria Cojocaru, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *