De Ziua Internațională a Femeii, tinerii de la Centrul de Tineret Cimișlia au venit cu o urare pentru toate domnișoarele și doamnele. În semn de mulțumire, aceștia au ieșit în stradă și au oferit, mărțișoare și flori realizate hand-made.
Pe lângă asta, tinerii au împărțit flayere, cu o listă de numere de contact, unde se pot adresa domnisoarele, doamnele, ce se confruntă cu violența în familie, maltratare la postul de muncă.
Cu o urare a venit coordonatoarea Centrului de Tineret Cimișlia, Nina Trofimenco: ,,8 martie este o zi specială pentru femei, este ziua în care comemorăm atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Noi voluntarii Centrului raional de tineret Cimișlia, cu drag am confecționat și am repartizat astăzi flori, mărtișoare și flayere cu numere de încredere pentru femei și fete cum ar fi 08008 8008 sau linia de consiliere juridica a victemelor violentei 0800 80000. Am îndemnat femeile să apeleze în caz de nevoie sau să ofere aceste contacte persoanelor care se confruntă cu violența și discriminarea acasă sau la locul de muncă. Ne dorim să trăim într-o lume fără discriminare, unde drepturile femeilor sunt respectate, unde noțiunea de feministă nu este o ofensă. Dragile noastre femei și fete vă dorim sa fiți fericite nu doar de 8 martie, să aveți parte de înțelegere, de dragostea și liniște sufletească. Vrem ca de 8 martie fericite sa fie femeile, nu doar comercianții!“
În Republica Moldova, şapte din zece femei din mediul rural şi şase din zece în mediul urban au suferit de cel puţin o formă de violenţă cauzată de soţ/partener pe parcursul vieţii lor, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS). Într-un studiu din 2015 privind percepţiile bărbaţilor cu privire la egalitatea de gen, mai mult de 41% dintre bărbaţii intervievaţi au afirmat că există momente când o femeie merită să fie bătută şi aproape 30% dintre bărbaţi cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a păstra familia.
,,La noi în Republica Moldova fenomenul violenței în familie este des întâlnit și vreau să spun că ziua femeii nu este doar de 8 martie, ci trebuie în fiecare zi să respecți femeia, să o iubești și să o prețuiești. Să facem cadouri plăcute persoanei iubite, să le demonstrăm iubirea noastră, a bărbaților. Cum spunea Grigore Vieru: ,,Femeia este al cincilea anotimp…”, ce aș putea spune eu despre femeie, suavă şi puternică, dulce şi aromată, fină și surprinzătoare, ea ilustrează perfect o lume a contrastelor. Plină de umbre şi raze de lumină, femeia naşte mister, enigme, realități”, spune tânărul, Vasile Dascăl.
,,Pentru mine ziua de 8 martie e o zi marcată cu roșu in calendar, e ziua în care mă simt mai deosebit de celelalte zile , e un fel o zi în care toate femeile sunt fericite, ulterior de la energia și pozitivul acestor femei mă simt și eu mai fericită și încărcată cu această energie pozitivă”, mărturisește voluntara Centrului de Tineret, Valeria Mogâldea.
Reamintim că, în anul 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
AUTOR: Liudmila Hițuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM