În România este doliu național pentru victimele cutremurului din Italia, în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetateni romani. In cursul zilei, drapelele sunt arborate in berna la toate sediile institutiilor publice, precum si in aeroporturi, porturi, gari si autogari, iar posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura trebuie sa isi adapteze programul.

Doliul national a fost hotarat de Guvernul de la București. Măsura este luata atat pentru victimele de cetatenie romana care au murit in urma seismului, cat si “din respect” pentru celelalte peste 280 de persoane care au decedat. Propunerea a fost facuta de premierul Dacian Ciolos marti seara, dupa ce a participat la funeraliile din Italia pentru victimele seismului. Initial, ziua de doliu era programata pentru joi, insa a fost mutata vineri, astfel incat sa fie repatriate toate trupurile romanilor care si-au pierdutviata si care vor fi inmormantati in Romania.

In ziua de doliu national, toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale de peste Prut au obligatia arborarii drapelului Romaniei in berna. Drapelul Romaniei in berna se mai arboreaza la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si in aeroporturi, porturi, gari si autogari, ca pavilion pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta. Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.

Un numar de 11 romani au murit in cutremurul din Italia. Trupurile neinsufletite a 7 romani au fost aduse marti in tara, iar un al optulea a ajuns joi. Pentru ceilalti romani care au murit in seism, rudele au optat pentru inmormantarea in Italia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *