Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) va avea mai multe instrumente pentru a menține calitatea și reputația Vinului Moldovei cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Recent, ONVV a devenit membru al Organizației pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice (OriGIn) cu sediul la Geneva – portavocea a 500 de producători de produse cu IGP și instituții cu atribuții directe în domeniul indicațiilor geografice din 40 de state. Alături de ONVV, la organizația internațională au aderat și Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Valul lui Traian”, „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Divin”.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului

Prin intermediul acestei rețele globale, ONVV, în calitatea sa de instituție care gestionează producerea produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (IGP) şi cu denumire de origine protejată (DOP), va avea acces la cele mai bune practici internaționale din domeniu. Mai mult, aderând la această platformă, vom fi la curent cu toate schimbările din legislația țărilor în care exportăm vinuri și divinuri certificate cu IGP. Și, nu în ultimul rând, OriGIn este un instrument eficient pentru a depista cazurile de falsificare a produselor IGP pe piețele externe.

Pentru ONVV – instituție care instruiește specialişti din sectorul vitivinicol și inițiază modificări ale legislației cu privire la fabricarea și circulația produselor vitivinicole – statutul de membru al OriGIn presupune acces la un suport tehnic valoros, materializat în: rapoarte periodice, buletine informative, studii despre controlul calității și protecția juridică, notificări despre cele mai importante modificări sau hotărâri de judecată care vizează legislația din domeniul dreptului de autor. Structurile care au aderat la Organizația pentru o Reţea Internaţională de Indicaţii Geografice beneficiază de consultanță juridică în cazul încălcării acestor drepturi, în vederea asigurării unui cadru juridic corect și transparent, care să protejeze indicațiile geografice.

Nu în ultimul rând, produsele vitivinicole moldovenești certificate cu IGP vor avea parte de mai multă vizibilitate, OriGIn promovând interesele membrilor săi la nivel de foruri regionale și internaționale (Organizația Mondială a Comerțului, Uniunea Europeană, Organizația Internațională pentru Proprietate Intelectuală etc.).

În prezent, Republica Moldova are înregistrate două denumiri de origine (DOP) – „Ciumai” şi „Romăneşti” – pentru vinuri, precum şi patru indicaţii geografice (IGP) – „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ştefan Vodă” și „Divin” – pentru vinuri şi divinuri, recunoscute și protejate de Uniunea Europeană.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *