Chiar și pe timp de pandemie, Vinul Moldovei reușește să fie apreciat la nivel internațional și să câștige distincții la competițiile de profil. La ediția din acest an a ICWB Vinarium, cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din Europa de Est, desfășurat sub patronajul Organizației Internaționale a Viei si Vinului (OIV) și a Federației Internaționale a Marilor Concursuri de Vinuri, vinurile moldovenești au fost apreciate cu 54 de Medalii de Aur și 10 Medalii de Argint. Țara noastră a participat la această competiție cu 166 de probe înscrise, din totalul de 850 provenite din 12 țări ale lumii.
Participarea Republicii Moldova la acest concurs a fost posibilă cu sprijinul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), instituție responsabilă pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol și pentru diversificarea piețelor de export.
Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „În perioada post-pandemie este extrem de important să ne adaptăm noii realități și să continuăm promovarea Vinului Moldovei pe piețele externe. De aceea, concursurile și degustările desfășurate online sunt o soluție potrivită pentru aprecierea muncii depuse de vinificatorii moldoveni reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Primele distincții obținute la un concurs de referință pentru această regiune ne onorează mult și sunt o încurajare pentru sectorul vinicol, care a fost grav afectat de efectele pandemiei. Suntem siguri că aceste medalii ne vor oferi și mai multa energie și motivație pentru ca să ne atingem scopul ca Vinul Moldovei să stea alături de alte vinuri premium produse în diferite colțuri ale lumii.”
Conform standardelor Organizației Internaționale a Viei si Vinului, ce impune un punctaj strict de evaluare a vinurilor, doar 30% din probele intrate în concurs pot obţine o distincţie.
Astfel, la ediția curentă a ICWB Vinarium cramele premiate au fost:
- „Purcari” (14 medalii);
- „Fautor” (9 medalii);
- „Chateau Vartely” (4 medalii);
- „Gitana Winery” (3 medalii), dar și premiul „Cel Mai Bun Vin Roșu Sec” pentru vinul „Lupi 2016” oferit de Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin (VINOFED);
- „Vinuri Ialoveni” (3 medalii);
- „Castel Mimi” (3 medalii)
- „Călărași Divin” (3 medalii)
- „Chateau Cristi” (2 medalii);
- „Asconi winery” (2 medalii);
- „Cricova” (2 medalii);
- „Mileștii Mici” (2 medalii);
- Crama „Mircești” (2 medalii);
- „Găgăuzia Wines” (2 medalii);
- „Timbrus” (2 medalii);
- Vinăria „Bostavan” (2 medalii);
- „Aurelius winery” (1 medalie);
- „Basavin” (1 medalie);
- „ATU Winery„ (1 medalie);
- „Domeniile Davidescu” (1 medalie);
- „Land of Basarabia” (1 medalie);
- Vinăria „Javgur” (1 medalie);
- „Sălcuța” (1 medalie);
- „Carpe Diem” (1 medalie).
Ediția din acest an a ICWB Vinarium s-a diferențiat prin modalitatea prin care a avut loc jurizarea celor peste 850 de probe înscrise în competiție. Pentru ca aceasta competiție să-și păstreze standardele de calitate și competitivitate, mostrele codificate de câte 100 de ml au fost trimise prin curier tuturor celor 36 de jurați din 12 țări ale lumii, printre care se numără România, Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Moldova, Olanda, Elveția și Marea Britanie.
Peste 85% din vinurile produse în țara noastră sunt comercializate pe piețele externe, iar România deține locul întâi în rândul țărilor importatoare de vinuri moldovenești, atât din perspectiva volumului, cât și a veniturilor generate. De la începutul pandemiei, ONVV a lansat mai multe campanii ce au ca scop promovarea Vinului Moldovei.