Francezii își sărbătoresc Ziua Națională. La Paris a avut loc parada militară, cu cea mai îndelungată tradiție din lume.

La parada de Ziua Națională, Franța arată cele mai noi echipamente militare, pe Bulevardul Champs Elysees, între Arcul de Triumf și Place de la Concorde. Premiera din anul acesta: Japonia și Singapore sunt țări invitate de onoare, anunţă portalul stiri.tvr.ro.

Ceremonia a fost deschisă de președintele Franței, Emmanuel Macron. La parada de Ziua Națională, Franța arată cele mai noi echipamente militare, pe Bulevardul Champs Elysees, între Arcul de Triumf și Place de la Concorde. Premiera din anul acesta: Japonia și Singapore sunt țări invitate de onoare.

Ceremonia a fost deschisă de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Pentru prima dată, pe Champs Elysees defilează și una dintre cele patru femei subofițer care își desfășoară activitatea pe un submarin francez.

Defilează și patru soldați răniți în teatrele de război pe care Franța le are în acest moemnt, cum ar fi Mali sau Siria.

Sunt măsuri de securitate excepționale: 12 mii de polițiști și jandarmi veghează la Paris pentru siguranța populației, ajutați de imagini surprinse de drone.

În marile orașe ale Franței sunt numeroase festivități: și acolo s-au luat măsuri de securitate.

Seara se va încheia cu un foc de artificii.

Instaurată în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.

Libertate, Egalitate, Fraternitate! avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.

Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *