În perioada în care la guvernare se afla Partidul Democrat exista un control asupra mai multor instituții de stat și nimeni nu ar fi riscat să prezinte informații împotriva fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, pentru că ar fi rămas imediat fără funcție. Declarațiile aparțin procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și au fost făcute în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație de vineri.

Morari a explicat de ce dosarele penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari au fost pornite abia după ce Plahotniuc a plecat din țară. Potrivit lui, informațiile prezentate în raportul Kroll nu erau suficiente pentru a porni un dosar penal pe numele lui Plahotniuc: „E posibil ca dosarul penal să fi fost pornit mai devreme. Erau suficiente informații pentru o bănuială rezonabilă, dar nu pentru a proba urmărirea penală. Eu să fi fost pornit dosar penal, aveam nevoie de informație preliminară, o analiză, de la mai multe instituții, SPCSB, CNA, IGP, alte organe”, a declarat  Viorel Morari în cadrul clubului de presă.

El a subliniat că atunci nimeni nu ar fi avut curajul să prezinte informații împotriva lui Plahotniuc. „Obiectiv vorbind, nimeni din actori n-ar fi riscat să-mi prezinte informația. Și chiar dacă o făceau, posibil ei nu se mențineau în funcție și posibil eu era să fiu eliberat pe un alt caz de corupție, cum ar fi preluarea unei afaceri sau cu încălcări de genul tergiversarea urmăririi penale în cadrul PA sau alte încălcări de ordin disciplinar care inevitabil ar putea fi constatate în cadrul unui control frontal”, a adăugat Morari.

sursa: anticoruptie.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *