Federaţia Rusă îşi întăreşte prezenţa militară în zona arctică. Ministerul rus al Apărării a anunţat că bazele militare au fost dotate cu noi aerodromuri, funcţionale în orice sezon, şi capabile să primească toate tipurile de avioane. 

De asemenea, în scurt timp, în regiune vor fi instalate noi sisteme antirachetă. În ultimii ani, Rusia şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Arctica. Acolo, în cadrul mai multor exerciţii de amploare au fost antrenaţi sute de soldaţi. Ministerul Apărării a declarat la începutul lunii noiembrie că a descoperit unsprezece noi insule şi şase strâmtori în Arctica în ultimii cinci ani, întărind pretenţiile Rusiei în această regiune disputată unde ea a revendicat în 2015 în faţa Naţiunilor Unite suveranitatea asupra unei suprafeţe de 1,2 milioane de kilometri pătraţi.

Rusia a construit cea mai mare structură din Arctica, unde a amplasat o bază militară, în încercarea de a revendica zone tot mai mari din regiunea polară bogată în hidrocarburi, informează The Times. Baza militară ”Trifoiul Arctic” este situată pe o insulă din Oceanul Arctic lovită deseori de furtuni polare şi pe care trăiesc mulţi urşi polari.   Aici pot activa 150 de soldaţi fără probleme, în mod autonom, timp de un an şi jumătate, potrivit Ministerul rus al Apărării.   Baza este situată pe insula Terra Alexandra în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică.

Complexul, cu o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, include zone de locuit, o sală de cinema, o capelă, o sală de sport, o sală de biliard şi o oranjerie.   Baza este situată la 80 de grade latitudine nord şi a fost construită în formă de trifoi şi decorată în culorile tricolorului rus – roşu, albastru şi alb. Cuprinde în special vaste depozite de carburant, hrană şi echipament. Soldaţii vor putea să se deplaseze între diferitele părţi ale bazei prin culoare acoperite care să-i protejeze de frig, atunci când temperaturile ajung iarna la minus 47 grade Celsius în această regiune.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f_ASzQZfSlU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *