Rusia a dominat Europenele de patinaj artistic de la Graz, Austria, câştigând toate medaliile de aur puse în joc. Mai mult, podiumul a fost ocupat doar de patinatori ruși în proba de perechi și proba de fete. Rusia a mai câștigat un argint la băieți și un bronz la dans.

Rusia a reuşit tripla, sâmbătă, în proba individuală feminină de patinaj artistic de la Campionatele Europene de la Graz. Alena Kostornaia, 16 ani, a obținut aurul, în timp ce  compatrioatele ei de doar 15 ani, Anna Şcerbakova şi Alexandra Trusova, care au realizat în premieră sărituri cvadruple, au obținut medaliile de argint, respectiv bronz.

Kostornaia s-a clasat pe primul loc în clasamentul general cu un total de 240,81 puncte, urmată de Anna Şcerbakova (237,76) şi de Alexandra Trusova (225,34).

Prima după programul scurt, Kostornaia nu a încercat nicio săritură cvadruplă la programul liber, dar a reuşit două triple Axel impecabile şi a demonstrat calităţi artistice superioare.

Şcerbakova a fost prima din programul liber care a reuşit o săritură cvadruplă Lutz, într-o combinaţie cu un triplu salt, dar rotaţia de la cvadruplă a fost incompletă şi al doilea cvadruplu Lutz s-a transformat într-o triplă, urmată de o căzătură.

Trusova a reuşit de asemenea o combinaţie de sărituri cvadruple şi triple, dar rotaţia ei de la cvadruplul Lutz a fost imperfectă şi a doua tentativă de cvadruplă a fost retrogradată în triplă. Cele două sărituri cvadruple au fost urmate însă de căzături.

Rușii au reușit tripla și în proba de perechi, desfășurată în absenţa campionilor en titre, francezii Vanessa James şi Morgan Cipres. Aleksandra Boikova şi Dmitri Kozlovski au câştigat pentru prima oară medalia de aur. Boikova, 18 ani, şi Kolzlovski, 20 ani, s-au clasat pe primul loc la programul liber cu punctaj de 152,74 puncte şi au ocupat primul loc şi în clasamentul general cu un total de 234,58 puncte. Cei doi cuceriseră bronzul în urmă cu un an la Europene.

Podiumul a fost completat de alte două perechi din Rusia: Evghenia Tarasova/Vladimir Morozov, dubli campioni europeni în 2017 şi 2018, cu 208,64 puncte respectiv Daria Pavliucenkova/Denis Hodikin (206,53 p).

În proba de dans, medaliile de aur au fost cucerite de ruşii Victoria Siniţina şi Nikita Kaţapalov (220,42), care au depășit cuplul  din Franţa, Gabriella Papadakis şi Guillaume Cizeron.  Papadakis şi Guillaume Cizeron au cinci titluri europene şi patru mondiale în palmares și nu mai fiseseră învinşi la Europene din 2014.

Medaliile de bronz au revenit unui alt tandem din Rusia, Alexandra Stepanova şi Ivan Bulin, cu 211,29 puncte.

La masculin, rușii au obținut medaliile de aur și argint. Dmitri Aliev a cucerit, la 20 de ani, primul său titlu de campion european. Victoria a venit după şapte ani în care trofeul a fost adjudecat consecutiv de spaniolul Javier Fernandez, retras anul trecut. Aliev, al doilea în clasament după programul scurt, a obţinut în final, după programul liber, 272,89 puncte.

El i-a devansat în clasament pe compatriotul său, Artur Danielian (15 ani, 246,74 pct.) şi pe georgianul Morisi Kvitelaşvili (246,71). Pe primul loc după programul scurt, veteranul ceh Michal Brezins (29 ani), a greșit foarte mult și a terminat abia pe locul 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *