Celebrele plaje din Bali s-au umplut de deșeuri din plastic, în urma sezonului musonic. Experții spun că această poluare majoră devine un fenomen anual, atât din cauza vremii, cât și a gestionării deficitare a deșeurilor și a unei crize globale de poluare marină, relatează The Guardian.

Autoritățile încearcă să facă față valului de deșeuri de pe plajele din Kuta, Legian și Seminyak, unde s-au adunat aproximativ 90 de tone de gunoi vineri și sâmbătă. Peste 30 de tone de deșeuri au fost curățate vineri de pe plajele din Kuta, Legian și Seminyak, iar cantitatea s-a dublat la 60 de tone sâmbătă. Guvernul indonezian a lansat o strategie națională în aprilie 2020 pentru combaterea „crizei iminente” a deșeurilor de plastic, care afectează mediul marin și economia țării.

Dr. Denise Hardesty, cercetător principal la agenția științifică australiană CSIRO și expert în poluarea globală cu plastic, spune că în prezent se colectează de pe plaje o „cantitate extraordinară” de plastic și că situația se înrăutățește de la an la an. Plajele din Bali sunt invadate de gunoaie în sezonul ploilor musonice, când vântul suflă de la vest la est.

Hardesty a spus însă că creșterea cantității de deșeuri din plastic este în concordanță cu creșterea globală a producției de plastic. Plajele din întreaga lume au înregistrat o creștere a cantității de deșeuri, „dar în țările musonice găsim un efect sezonier mult mai puternic”.

Guvernatorul din Bali, Wayan Koster, a cerut o strategie serioasă pentu curățarea plajelor, care reprezintă o atracție turistcă.

Peste un milion de australieni vizitează Bali în fiecare an, iar insula este, de asemenea, o atracție pentru vizitatorii chinezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *