Circulaţia trenurilor spre aeroport a fost suspendată după ce protestatarii au îndemnat cetăţenii să aglomereze străzile şi căile ferate către unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, scrie MEDIAFAX cu referire la presa străină.

Protestul de duminică de la aeroport vine după ce protestatarii au intrat în conflict cu forţele de ordine pe parcursul nopţii.

„Plănuim să întrerupem activitatea aeroportului pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ne fac Guvernul şi poliţia”, a declarat pentru Reuters unul dintre protestatari.

„Dacă întrerupem activitatea aeroportului, mai mulţi străini vor citi ştirile din Hong Kong”, a adăugat acesta.

Autorităţile din Hong Kong au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din Hong Kong, care au manifestat sâmbătă în pofida faptului că nu au primit autorizaţie de protest. Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în clădirea Parlamentului şi către jandarmii care încercau să îi oprească.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Autorităţile din Hong Kong au transmis că protestele din aeroport sunt ilegale şi că protestatarii au aruncat cu obiecte în ofiţerii de poliţie. Momentan nu au fost raportate victime în urma incidentului de la aeroport.

„Poliţia avertizează toţi protestatarii să înceteze actele ilegale şi să plece imediat”, a transmis poliţia din Hong Kong prin intermediul unui comunicat.

Între timp, sute de protestatari s-au adunat în faţa Consulatului Britanic din centrul Hong Kong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *