Primul film documentar care-i pune faţă în faţă pe români şi ruşi, văzuţi prin ochii „fraţilor noştri de peste Prut”, va fi lansat în această vineri, 18 octombrie, la Iaşi, în sala B.P. Haşdeu de la BCU. 

Filmul are la bază discuţiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obişnuiţi, având ca subiect percepţia acestora despre românii din România şi, prin comparaţie, despre ruşi, despre Romania ca ţară, dar şi despre Rusia şi despre unire. Interlocutorii vorbesc din experienţele lor personale cu românii şi cu ruşii, sau despre poveştile pe care le-au auzit în legătură cu aceştia. Filmul reflectă o gamă largă de percepţii despre noi, românii, dar şi despre ruşi, mult mai subtile şi surprinzătoare decât ne-am fi aşteptat.

Cei 10 „moldoveni obişnuiţi” provin din mai toate categoriile legate de vârsta, sex, etnie, statut social sau mediu de rezidenţă. Sunt şi dintre cei care se declară români şi vor unirea cu România, şi dintre cei care se declară „moldoveni”, dar şi de etnie rusă, ucraineană şi găgăuză. Sunt din Chişinău şi din trei raioane din centrul, nordul şi sudul Republicii Moldova.

Indirect, filmul se constituie şi într-un auto-portret al „moldoveanului obişnuit”, care ne ajută să îl înţelegem mai bine, dincolo de prejudecăţi şi stereotipii.

Filmul va fi lansat vineri la Biblioteca Central Universitară din Iaşi, sala B.P Haşdeu, de la ora 15. Intrarea este liberă.

După vizionare, va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Pavel Lucescu, şi cu echipa de producţie Blue Lemon. La eveniment va participa şi directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, precum şi o serie de personalităţi locale şi naţionale, inclusiv din Republica Moldova.

Lansarea este un eveniment marca “Ziarul de Iaşi”, având ca sponsor Compania Iasisting SA. Realizatorul filmului, jurnalistul Pavel Lucescu, este editorialist al “Ziarului de Iaşi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *