“Aceşti fericiţi au lăsat poporului român o moştenire preţioasă: libertatea şi milostivirea.” Sunt cuvintele Papei Francisc la adresa episcopilor greco-catolici pe care i-a beatificat. Sanctitatea Sa i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi păstreze credinţa. O sută de mii de oameni i-au fost alături. La fel şi vremea, care se anunţa potrivnică. Dar, din nou, soarele a dat strălucirea binemeritată acestui moment istoric, scrie stiri.tvr.ro.

Câmpia Libertății din Blaj a fost neîncăpătoare pentru cei aproape o sută de mii de pelerini care au venit să asiste la slujba greco-catolică oficiată de Papa Francisc.

Șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist au fost beatificați în timpul Liturghiei. Printre ei și Iuliu Hossu, episcopul Unirii, cel care a citit Rezoluția de la Alba Iulia, în 1918: “Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi şi martiri ai Bisericii din România, păstori după Inima lui Hristos, mărturisitori trainici ai Evagheliei iertării şi păcii, să Fie de acum înainte numiţi Fericiţi.”

Cauza beatificării a fost deschisă încă din 1994. Documentele au fost studiate și evaluate mai mulți ani de către teologi, cardinali și episcopi.

În urmă cu trei luni, Sfântul Părinte Francisc a autorizat promulgarea Decretului de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici morţi între anii 1950-1970, în timpul persecuţiei comuniste.

Papa Francisc: “Dragi frați și surori, chiar și astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase. Colonizările ideologice disprețuiesc valoarea persoanei, a vieții, a căsătoriei și a familiei și dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca și cele din trecut, în mod deosebit tinerilor noștri și copiilor, lăsându-i fără rădăcini din care să poată creşte.”

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *