Cinci persoane, cu vârste cuprinse între 20 și respectiv 41 de ani, originare din Bălți și orașul  Drochia, au fost reținute. În urma a  30 de percheziții desfășurate ieri, 12 martie, în mai multe raioane din nordul țării au fost depistate şi ridicate mai multe bunuri printre care un pistol pneumatic, cuțite, ceasuri, bijuterii din aur, sume impunătoare de bani, cartele SIM, telefoane mobile și bâte. La fel este de menţionat faptul că au fost efectuate percheziţii în patru penitenciare (nr.4-Cricova, nr.6-Soroca, nr.11-Bălți și nr.18-Brănești).

Bănuiții sunt suspectați că ar fi membrii unei grupări criminale, coordonată de către mai mulți deținuți din penitenciare și că ar fi săvârșit mai multe atacuri tâlhărești, în raioanele de nord a țării. Liderul grupării ar fi un deținut, în vârstă de 55 de ani, încarcerat în Penitenciarul Nr.6 Soroca.

La sfârșitul anului 2018, Poliția a fost sesizată de comiterea mai multor cazuri de pătrundere în domiciile unor bătrâni, preponderent în raioanele din nordul țării, de către persoane necunoscute, cu aplicarea violenței și deposedarea acestora de mijloace bănești.

În luna ianuarie, 2019, polițiștii de investigație au intrat în posesia unei informații despre identitatea posibililor autori ai unui asemenea caz, care a avut loc la data de 26 ianuarie, 2019  în orașul Drochia, unde prin acces liber au pătruns în casă, unde  aplicând  violenţa,  au legat şi imobilizat victimile.

La data de 27 ianuarie, 2019 de către angajații INI în comun cu procurorii r-lui Drochia, au fost reținuți patru suspecţi. 

În urma investigațiilor s-a stabilit că autorii anteriori, foști deținuți, aflându-se la libertate, țineau legături cu alți deținuți din IP Bălți, Soroca, care anterior au fost ducumentați pentru organizarea din peniteciare a infracțiunilor analogice.

Astfel, polițiștii împreună cu procurorii din raioanele Sîngerei, Soroca și Dondușeni,  au  inițiat măsuri speciale  de investigații, unde au fost identificați 3 deținuți din penitenciarele nr.4-Cricova, nr.6-Soroca şi nr.11-Bălți. Aceștia,  identificau persoane din libertate pe care îi instigau la comiterea diferitor tipuri de infracțiuni.

În urma colaborării cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, au fost desfășurate percheziții și  în penitenciarele în care își ispășesc pedepsele figuranții vizați pentru a proba activitatea criminală a acestora și a o curma.

Persoanele reținute sunt suspectate că ar fi comis și atacul tâlhăresc din satul Rădoaia, raionul Sîngerei, care a avut loc la data de 23 februarie, 2019. La fel, bănuiții sunt  suspectați în comiterea altor  infracțiuni. Alte cinci persoane aflate în detenție, care ar fi dirijat activitatea infracțională a grupării,  urmează a fi escortate pentru a stabili toate circumstanțele și implicarea acestora la alte infracțiuni.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *