În data de 10 aprilie, se împlinesc 107 ani de la plecarea în primul și din păcate ultimul său drum, cea mai mare navă maritimă la acea vreme – Titanic. În ajun, am decis să mergem în orașul din care avea punctul său de plecare – Southampton, Marea Britanie, având ca destinație finală New York.

Chiar dacă istoria orașului începe din anul 43, al primului secol, care cu timpul s-a transformat într-un important centru naval al Angliei, notorietatea lui totuși este dată de celebrul transatlantic Titanic. Astăzi, vă propunem să vizităm Muzeul acestui pachebot, inaugurat abia peste 100 de ani de la tragicul eveniment, el este dedicat și orașului, care a pierdut aproximativ 500 de locuitori în acel naufragiu.

În acele timpuri, mulți refuzase în prima instanță să creadă că a fost posibil ca acest gigant să dispară sub valuri. Imediat însă, șocul tragediei s-a instalat peste orașul care și-a coborât drapelele în bernă, în timp ce autoritățile organizau un serviciu religios în aer liber la care au participat zeci de mii de oameni.

Cunoaștem că Titanic, a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. Plecase spre New York cu 2228 de oameni la bord. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane.

Intrând în muzeu, imediat te pătrunzi în atmosfera acelor vremuri, sunetul de semnalizare al navei, voci de oameni pregătindu-se de îmbarcare, ambianță, totul crează impresia că ești martorul acelor vremuri. La intrare, este afișat un panou cu numele celor care au deservit călătorii – echipajul navei, în frunte cu căpitanul lor Edward John Smith. După care urmează să facem cunoștință cu garderoba personalului, diverse accesorii dar și imagini în care se reflectă bucuria oamenilor care urmează să plece în cea mai grandioasă călătorie din viața lor, pe cel mai faimos vapor!

 Apoi, calea se îndreaptă spre construcția și detaliile navei. Nivelele, sectoarele, categoriile de clase – toate acestea ne face să înțelegem cum era viața pe Titanic – cine, unde sta, cum erau amenajate cabinele pentru pasageri, care erau ocupațiile lor – de la sală de sport – până la restaurante. Carnete, însemnări, alte detalii care …. la un moment dat te fac să realizezi că toți aveau un vis – și el se materializează, iată, deja urci, ești printre cei „norocoși”, cei de jos te invidiază, ești cuprins de euforie și, pășești sigur spre …. finalul vieții tale. Sau poate, într-adevăr ai fost ‘ales’ să fii printre cei „norocoși”? Aceste gânduri se intensifică atunci când în următoarea cameră asculți mărturiile celor care au supraviețuit. Involuntar meditezi asupra fenomenului viață-moarte.

AUTOR: Alex Kravtsoff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *