Gheretele “MOLDPRESA” au fost evacuate de pe mai multe străzi din Chișinău. Acțiunea vine în contextul unei dispoziții a primăriei din data de 11 decembrie. Potrivit documentului, gheretele SRL “MOLDPRESA-GRUP”, cad sub incidența art. 25 al Legii privind controlul tutunului, care prevede interzicerea comercializării produselor din tutun şi a produselor conexe:

a) persoanelor şi de către persoanele cu vârsta de până la 18 ani;
b) prin reţeaua de comerţ ambulant, la tarabe sau tejghele improvizate, prin automate comerciale;
c) prin internet, cu excepția produselor din tutun care nu arde, altele decît tutunul pentru uz oral, tutunul pentru mestecat sau tutunul pentru uz nazal; sau interzicerea vânzării la unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare.

Mai jos, radionunta.com vă prezintă filmul integral al evacuării unei gherete “MOLDPRESA”, unde a fost nevoie de intervenția oamenilor legii, pentru că agentul economic se împotrivea supuneri dispoziției, iar vânzătoarea refuza să iasă din gheretă. La un moment dat i s-a făcut rău și a fost nevoie de intervenția medicilor de la Urgență.

În total, astăzi au fost evacuate gheretele “MOLDPRESA” de la 23 de adrese din sectorul Ciocana al Capitalei. Trebuie să menționăm că, de la începutul acestei săptămâni au fost evacuate 45 de gherete de pe străzile Chișinăului, unde erau comercializate produse de tutungerie.

În acest context, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a dat asigurări că oamenii care au lucrat în gheretele demontate și evacuate și care nu vor fi reangajați de către agenții economici, vor beneficia de bani pentru o anumită perioadă de timp din partea administrației publice locale, până vor fi identificate soluții pentru a fi angajați. Potrivit municipalității, până la finele acestei luni urmează să fie evacuate în jur de 300 de gherete.

AUTOR: Nicolae Smîntînă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *