Poetul, prozatorul, dramaturgul și publicistul Dumitru Matcovschi, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, ar fi împlinit astăzi 81 de ani.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. În 1961 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de redactor la ziarul ”Moldova Socialistă”, redactor-șef adjunct la săptămânalul ”Cultura” (1966-1970), redactor-șef al revistei ”Nistru”, numită mai târziu ”Basarabia” (1988-1997). La 17 mai 1989, este victima unui accident rutier. Urmează un tratament îndelungat la clinici din Chișinău, Moscova și București. Revine în rândurile luptătorilor pentru eliberarea națională, rămânând unul dintre însuflețitorii luptei contra regimului totalitar.

În 1963 a debutat editorial cu volumul ”Maci în rouă”, urmat de cărțile ”Descântece în alb și negru”, ”Melodia”, ”Grâul”, ”Axa”, ”Poetul și balada”, ”Tu, dragostea mea”, ”Veșnică toamnă”, ”Duda”, ”Bătuta”, ”Toamna porumbeilor albi”, ”Focul din vatră” ș.a. Volumul său de versuri ”Descântece de alb și negru”, editat în 1969, a fost interzis de cenzura sovietică, fiind considerat subversiv.

Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. În 1989 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, în 1995 – cu ”Ordinul Republicii”, în 1997 – cu Premiul pentru Poezie ”Nichita Stănescu” și în 2011 – cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A, Literatură, de către președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70-a de la naștere, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Chișinău. S-a stins din viață la 26 iunie 2013 și a fost înmormântat la baștină. Gimnaziul din satul natal îi poartă numele. La 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *