Au fost efectuate mai multe săpături arheologice preventive în așezarea din epoca romană Comrat II din marginea de nord a orașului, aflată în zona proiectului  de investiție “Parcul  industrial Comrat”, scrie portalul ana.md.

Situl a fost descoperit în anul 1960 de arheologul I. Rafalovici, care l-a atribuit culturii Sântana de Mureș-Cerneahov din perioada de început a epocii migrațiilor (sec. IV d. Hr.). În urma cercetărilor preventive recente, a fost descărcată  de sarcină arheologică  o suprafață de circa 500 m.p., fiind descoperite 15 gropi menajere sau cu altă destinație, de dimensiuni și forme diferite.

Din umplutura gropilor a fost recuperată o fusaiolă de lut ars, o cantitate însemnată de ceramică, cuprinzând resturi de amfore romane, de vase lucrate cu mâna din pastă grosieră sau la roată din pastă fină cenușie, precum și resturi faunistice. Pe baza ceramicii decoperite, situl arheologic Comrat II poate fi datat în secolul III d.Hr. și atribuit așa-numitului grup cultural Etulia.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *