Polarizarea sporită a societății este unul din principalele obstacole în calea dezvoltării, iar în loc să depună eforturi pentru a rezolva această problemă, mulți politicieni aleg să o alimenteze. Este important ca alegerile parlamentare din acest an să nu mai fie o bătălie între „noi versus ei”, dar mai degrabă o competiție de soluții pentru dezvoltarea țării și restabilirii încrederea cetățenilor, scrie ipre.md.

În acest sens, IPRE prezintă un ciclu de filmulețe grafice care vin să sensibilizeze opinia publica asupra acestor aspecte. Filmulețele au fost realizate în baza notei analitice elaborate anul trecut de Stanislav Ghilețchi, analist al IPRE și Sarah Pagung, expert pe problemele minorităților din Germania. Potrivit autorilor studiului, partidele pro-europene din Moldova se bucură de sprijin minim (2%-6%) din partea grupurilor etnice ucrainene, ruse, găgăuze sau bulgare. Pe de altă parte, sprijinul pentru partidele pro-ruse în rândul acestor grupuri etnice variază de la 54% la 74%.

Diviziunile interne geopolitice dintre Est și Vest vor continua să provoace dezbateri aprinse, dar, indiferent de interesele lor geopolitice înguste, actorii politici ar trebui să se axeze pe prioritatea comună de îmbunătățire a vieților cetățenilor. În timp ce diferențele privind politicile sunt parte inerentă a oricărei societăți democratice, exploatarea nemulțumirilor între diverse grupuri etnice nu este. Dezbaterea privind viitorul țării nu trebuie să se ducă între grupul etnic majoritar și minoritatea națională, ci mai degrabă între cetățenii Republicii Moldova.

Pentru mai multe detalii consultați nota analitică aici sau puteți trimite propunerile pe info@ipre.md.

Filmul este realizată în cadrul proiectului „Establishing Policy Bridges with the EU”, implementat de IPRE, în colaborare cu Institutul pentru Politici Europene din Berlin (IEP), cu sprijinul Inițiativei pentru Europa a Fundației pentru o Societate Deschisă (OSIFE).

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *