Începând cu 28 decembrie 2020, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic moneda comemorativă „Medicul meu- eroul meu”.

Această monedă pune în atenție și reconfirmă o scară a valorilor de cea mai înaltă probitate morală și profesională de care dau dovadă lucrătorii medicali în orice clipă, salvând viața oamenilor, cu sacrificiul propriilor vieți, a comunicat la un briefing online guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Totodată, deschiderea cetățenilor de a contribui la crearea proiectului de design exprimă o recunoștință profundă, dar și o responsabilitate pe care o poartă și trebuie să o resimtă fiecare pentru atenuarea pericolului epidemiologic”, a  subliniat Octavian Armașu.

Guvernatorul băncii centrale, în numele instituției, precum și în cel personal a adus sincere mulțumiri, cu plecăciune, în fața celor ce dau întâietate salvării oamenilor și doar apoi consideră propria siguranță. În semn de recunoștință, Banca Națională  urmează să transmită câteva dintre aceste monede medicilor de la instituțiile care, la începutul pandemiei, au fost în prima linie, și care într-o totală incertitudine, lipsă de experiență sau protocol de tratament, s-au luptat pentru viețile oamenilor. Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” , precum și de Centrul COVID-19 Chișinău, creat pe parcurs pentru a fi acum în prima linie.

Moneda comemorativă „Medicul meu-eroul meu” este confecționată din argint, este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, fiind însoțită de un certificat de autenticitate redactat în limbile română și engleză.

Monedele comemorative și jubiliare emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *