Cum transformi povestea de viaţă într-o poveste citită şi apreciată de tot mai multă lume. Secretul a fost “divulgat” de jurnalistul român, Cristian Lupşa, care a fost la Chişinău.

Juralistul a povestit despre esenţa jurnalismului narativ şi cât este de complicat să menţii acest gen de jurnalism în topuri, în timp ce piaţa cere crime, jafuri şi violuri.

CRISTIAN LUPŞA, editor decatorevista.ro

Noi punem în centrul oricărui subiect, oamenii. Încercăm să intrăm cât mai mult în viaţa lor şi să înţelegem care le este povestea şi cum se leagă povestea lor cu una mai mare, a ţării. Eu am un defect profesional, de vreo 10-15 ani fac asta. Încerc să aflu care este povestea unui personaj sau a unui loc.

Cristian Lupsa spune că în realizarea poveştilor de viaţă este foarte important să înţelegem contextul în care trăiesc şi activează oamenii de lângă noi. Mai mult, Lupşa susţine că atunci când ne dorim să avem o comunicare eficientă cu toţii, trebuie să încercăm să vorbim cât mai natural, să fim cât mai aproape unii de alţii.

CRISTIAN LUPŞA, editor decatorevista.ro

Una din poveştile cu care plec din Chişinău, din Republica Moldova, este faptul că aici, la Chişinău că aveţi un talent deosebit de a face magie. Cum dispare miliardul, cum dispar capetele la statui, prin magie dispar familiile de la masa de Crăciun. Şi este locul în care prin magie dispar alegerile locale de parcă nici nu ar fi fost. Dincolo de haz de necaz, ştiu care este climatul în care am venit aici. Adică, lucrurile astea sunt şi nu sunt amuzante.

https://www.facebook.com/internewsinmoldova/videos/942111089308328/

Jurnalistul român a explicat cum să realizăm o poveste ca să aibă priză la public:

  1. Să vezi şi să auzi personajele;
  2. Să înţelegi cine sunt acei oameni despre care scrii;
  3. Să simţi locul în care eşti;
  4. Oamenii să vorbească unii cu alţii. Dialogul e mult mai bun, decât citatele rupte din anumte contexte;
  5. E frumos când în poveste este acţiune, decât articolele statice;
  6. Să descriem poveştile foarte pe scurt;
  7. O poveste bună vorbeşte simplu despre lucruri foarte complicate;

AUTOR: Liviu Damian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *