Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a anunţat, la reuniunea de marţi a Consiliul Afacerilor Generale, de la Bruxelles, că preşedinţia română la Consiliul UE va fi axată pe patru piloni de acţiune – convergenţă, siguranţă, consolidarea şi valori comune europene, titrează mediafax.ro.

https://www.facebook.com/mediafax.ro/videos/2237488809853356/

„Prima preşedinţie română începe într-un context politic plin de provocări la nivel european şi internaţional. Practic, suntem o preşedinţie de tranziţie între diferitele cicluri instituţuţionale şi ne vom ocupa de dosare precum CFM (Cadrul Financiar Multianual – n.r.), Brexit, alegerile europene. Ne vom implica şi în procesul actual de reflexie vis-a-vis de viitorul Europei. Suntem supuşi la o presiune considerabilă în timpul semestrului preşedinţiei noastre, dar şi pe viitor, şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca toate aceste dosare să se finalizeze în avantajul nostru, al tuturor, chiar dacă ne confruntăm cu multe presiun şi probleme, pentru că totul depinde de voinţa noastră ca state membre. Si sarcina Preşedinţiei este să acţionăm ca un meditor onest. Şi credem că coeziunea este calea de urmat după cum am spus-o deja”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, marţi, în debutul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, de la Bruxelles.

George Ciamba a detaliat, la Bruxelles, în parte, cei patru piloni de acţiune din timpul preşedinţiei române la Consiliului UE.

„Câteva elemente în legatură cu cei patru piloni de acţiune:

1.Europa Convergenţei – dorim să contribuim la coreneţa şi la coeziunea europeană. Ne dorim oportunităţi egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toţi cetăţenii europeni. Să creăm locuri de muncă.

2. Europa Siguranţei – dorim să creăm o Europă mai sigură printr-o coreziuen crescândă între statele membre. Trebuie să facem facem faţă noilor provocări de securitate care ameninţă siguranţa cetăţenilor europeni şi dorim să srijinim iniţiativele de cooperare în domeniu.

3. Europa ca jucător global mai puternic – dorim să consolidăm rolul global jucat de UE, să promovăm politica de extindere a UE şi să asigurăm un rol mai activ al Europei în Africa şi în Asia de Sud -Este.
4. Eurpa valorilor împătăşite – dorim să stimulăm solidaritatea şi coeziunea unor policii cum ar fi cele împotriva discrimiării, asigurarea de şanse egale, tratamant egal pentru bărbaţi şi femei. De asemena, ne dorim o implicare şi mai mare a cetăţenilor, mai ales a tinerilor, în subiecte europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reamintit de Summitul de la Sibiu, care va fi organizat pe 9 mai, în vederea traamiterii mesajului de „unitate” la nivel european.

„În mai vor avea loc alegeri la nivel european şi vom încerca să finalizăm cât mai multe dosare legislative. În primele luni ale mandatului nostru, vom continua şi pe marginea celorlate dosare care nu au caracter legislativ. Vom avea şi summmit-ul informal la Sibiu. (…) Dorim prin acest eveniment să transmitem un mesaj de unitate la nivelul Uniunii.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a prezidat, marţi, reuniunea Consiliului Afacerilor Generale, de la Bruxelles. Partea română a prezentat priorităţile privind Preşedinţia Consiliului UE şi stadiul discuţiilor privind cadrul financiar multianual, mai scrie sursa citată.

REDACTOR: Liviu Damian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *