De la începutul pandemiei de COVID-19, tot mai mulți medici dezvăluie informații de interes public. Ei vorbesc despre probleme din sistemul medical. Acestea trebuie rezolvate, pentru a asigura pe deplin dreptul persoanelor la sănătate și la viață. Dezvăluirile medicilor pot fi considerate avertizări de integritate. Acestea vizează interesul public al tuturor persoanelor de a avea un sistem de sănătate sigur și bine dotat, capabil să facă față situațiilor de criză. Orice acțiune de intimidare, răzbunare, persecutare a avertizorilor de integritate atrage răspundere contravențională sau, după caz, penală.

Acestea sunt mesajele de bază  ale unei campanii în susținerea avertizorilor de integritate din rândul medicilor a fost lansată astăzi de PNUD Moldova în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului și Centrul Național Anticorupție, cu sprijinul financiar al Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

https://www.facebook.com/PNUDMoldova/videos/233002551374254/

În spot se spune că Oficiul Avocatului Poporului este instituția care asigură protecția avertizorilor de integritate și se poate sesiza din oficiu, atunci când dezvăluirile privind practicile ilegale sunt făcute publice. Astfel, Avocatul Poporului poate cere angajatorului să înceteze intimidările și răfuielile față de avertizorii de integritate și, după caz, poate reprezenta în instanță interesele avertizorilor de integritate, precum și depune concluzii sau opinii pe cazurile care se află deja pe rol.

Totodată, investigarea efectivă și promptă a avertizărilor de integritate interne ține de competența angajatorilor, iar avertizările externe sunt înregistrate și examinate de Centrul Național Anticorupție. Dezvăluirile care nu țin de competența CNA vor fi transmise altor autorităţi după competență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *