17 propuneri de remodelare a transportului public din Chișinău au fost prezentate la Urban Mobility Hackathon în seara zilei de ieri. Echipele participante au venit cu idei variate: transferul gărilor auto la periferiile orașului; noduri de transbordare;  linii dedicate de transport public; unități de transport expres între sectoare; orar flexibil al rutelor de troleibuz/autobuz în funcție de densitatea reală a populației; restricționarea transportului privat pe anumite segmente prioritare pentru transportul public în orele de vârf; mecanisme de detectare digitală a segmentelor de drum cu ambuteiaje; aplicație mobilă de acumulare a punctelor de loialitate la utilizarea transportului public.

Ideile au fost prezentate de echipe în fața juriului format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Orange Systems, Universitatea Tehnică din Moldova și Agenția Europeană Spațială/Geoville. Juriul a selectat următoarele trei inițiative câștigătoare:

EchipaDescrierePremiu
Locul 1: Ion Moșnoi,  Vasile Catană

 

Crearea algoritmului de îmbunătățire a orarului autobuzelor/troleibuzelor în funcție de numărul de utilizatori per oră și zi. Dezvoltarea în paralel a mecanismului de schimb de unități de transport disponibile între rute pentru a suplini necesarul de autobuze în intervalul concret de timp.

 

• 4000 USD sau vizită la Agenția Spațială Europeană oferiți de PNUD Moldova

• 6 luni de stagiu plătit la Orange Systems, acces la Orange kITchen și șansa de a implementa soluția câștigătoare

• Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani

Locul 2: Luca și Vasile Schidu, Grigore Mardari, Pavel Novac, Dragoș Lupei

 

Înlocuirea gărilor auto amplasate în interiorul orașului cu 5 huburi periferice, câte 1 per fiecare sector. Potrivit acestei soluții, autobuzele interurbane nu vor mai intra în oraș, oamenii urmând a utiliza transportul public pentru a călători în interiorul orașului. Această soluție vine să decongestioneze regiunea gărilor existente și să dezvolte rețeaua de transport public confortabil oamenilor. Datele au fost analizate pentru regiunea gării centru din Chișinău.

 

• Samsung Galaxy Fit

• Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani

• Căști wireless

 

Locul 3: Adrian Croitor, Alexandru Bacinschii, Dumitru Cotovici, Eugeniu Cepoi

 

Dezvoltarea algoritmului de analiză a mobilității urbane (transportul public) prin utilizarea datelor geospațiale istorice și estimarea zonelor cu risc de  congestionare. Datele ajută la optimizarea transportului public, prin reducerea numărului de itinerare suprapuse și crearea nodurilor de transbordare.

 

• Fitness Tracker

• Servicii Orange, gratis, timp de 2 ani

• Căști wireless

Acesta este primul hackathon din Moldova la care sunt analizate date stratificate despre mobilitatea transportului și a oamenilor în Chișinău. Echipe formate din web developeri, analiști de date, urbaniști au analizat date georeferențiale complexe de mobilitate urbană și, în baza lor, au propus soluții de remodelare a transportului public. Participanții au fost ghidați de mentori experimentaţi de la Agenţia Spaţială Europeană, Orange Systems, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Primăria Chişinău.

„Urban Mobility Hackathon. Hack the traffic in Chisinau” este rezultatul unui parteneriat inovator care reunește Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia Spaţială Europeană, Orange Systems, Primăria mun. Chişinău și laboratoarele inovatoare Green City Lab şi Milab. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Orange Systems sunt dispuse să susțină financiar și cu expertiză implementarea soluțiilor câștigătoare în Chișinău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *