Despre Observatorul Astronomic din centrul Chişinăului portalul radionunta.com a mai scris în anul 2017. De atunci, însă situaţia nu s-a schimbat practic deloc. Ba mai mult, atractţia de altădată a Capitalei se ruinează pe zi ce trece. Chiar dacă, în 2017 conducerea ARTICO – în subordinea căruia se află blocurile observatorilor promitea că va găsi bani pentru reabilitarea edificiului, se pare că mijloace financiare aşa şi nu s-au mai găsit, atâta timp cât oamenii străzii şi cânii fără adăpost îşi găsesc culcuş în vechiul observator astronomic.

Cine totuşi este în drept şi obligat să salvgardeze acest obiectiv din centrul Chişinăului? Potrivit responsabililor de la ARTICO, blocurile observatorului aparțin Centrului Republican pentru Copii și Tineret.

În 1990 este dat în exploatare Observatorul Astronomic din Chişinău, fondat de Centrul tehnico-ştiinţific al elevilor „Viitorul”. Director al acestui Observator a fost numit Ion Nacu, care a şi instalat telescopul-reflector „AT-400” cu diametrul de 420 mm şi distanţa focală de 10 m.
foto: radionunta.com
foto: radionunta.com
foto: radionunta.com
foto: radionunta.com
foto: radionunta.com
foto: radionunta.com
foto: radionunta.com

Tot mai multe organizații au încercat să readucă la viață Observatorul, dar fără succes. Inițiative de salubrizare și amenajare a spațiului au fost. Rezultatele se pot observa în reportajul video și fotografiile realizate de echipa radionunta.com. Noi vom reveni la acest subiect să-i aflăm până la capăt povestea.

***În prezent, unicul Observator Astronomic din Chişinău care este funcţional se află în ograda Univeristăţii Tehnice din Moldova. Un alt Obserbator Astronomic se află în satul Lozova, raionul Străşeni, care se află în administrarea Universităţii de Stat din Moldova.

REDACTOR: Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *