O sută de artişti şi-au unit de la distanţă vocile şi au cântat „Hristos a înviat!”, un classical crossover scris de compozitorul Andrei Tudor, la iniţiativa acestuia din urmă şi a Orchestrei Simfonice din Bucureşti, cu sprijinul Creart. Artiştii s-au înregistrat şi s-au filmat singuri.


Cele 100 de voci aparţin Corului de Copii Sunetul muzicii, Grupului Vocal Acapella, precum şi unor artişti cunoscuţi ai muzicii pop, dar şi ai scenei lirice.

Artiştii s-au înregistrat şi s-au filmat singuri, cu ajutorul telefoanelor mobile. Participarea tuturor a fost pro bono. Clipurile rezultate au fost ulterior prelucrate cu ajutorul programelor de editare audio şi video.

„Este o muncă care cere foarte multă migală, să pui împreună 100 de track-uri separate şi să le faci să sune ca un tot. Este meritul lui Andrei Tudor, din acest punct de vedere el a fost cel mai implicat şi a muncit cel mai mult, iar Andrei Bucura a realizat montajul video”, a spus managerul Orchestrei Simfonice Bucureşti, Cătălin Opriţoiu.

Andrei Tudor a spus că mesajul iniţiativei este acela că oamenii nu trebuie să îşi piardă speranţa.

„Ideea ne-a venit în completarea proiectului pe care l-am realizat acum două săptămâni, când am adunat împreună 47 de instrumentişti din toate colţurile lumii şi din multe oraşe din ţară, pentru a interpreta un vals dedicat cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei cu virusul. “Valsul speranţei” este o compoziţie a tatălui meu, Ionel Tudor, şi sigur că ni s-a părut foarte potrivită în aceste momente dificile, în care nu trebuie să ne pierdem speranţa”, a explicat compozitorul Andrei Tudor.

La rândul lui, Cătălin Opriţoiu a mizat pe rolul muzicii în tot acest context, respectiv acela de a aduce bucurie şi speranţă.

„Deja cele două pot fi privite ca o serie de proiecte, în care ne propunem să vorbim despre solidaritatea artiştilor şi despre faptul că muzica nu se opreşte, rămâne vie. Chiar dacă lumea s-a oprit şi oamenii trebuie să stea acasă şi să păstreze distanţa, rolul nostru e să le aducem bucurie şi speranţă. Muzica este în continuare vie şi ajunge în casele oamenilor”, a afirmat Cătălin Opriţoiu.

Compozitorul Andrei Tudor a subliniat că ambele proiecte au implicat copii.

„Sunt mândru că şi fiica mea, Maia Tudor, a cântat un vers spre final. Participarea copiilor un aspect foarte important, care transmite un mesaj pozitiv, de încredere. Iar momentul actual, în care creştinii sărbătoresc Paştele de la distanţă, este unul cum nu se poate mai potrivit pentru a vorbi despre încredere, despre speranţă. Este datoria noastră, a artiştilor, să aducem speranţă în casele oamenilor”, a spus Andrei Tudor.

Pentru ca toate înregistrările să fie în sincron, artiştii au primit o piesă-ghid, cu metronom, care substituie dirijorul. Cântecul scris şi dirijat de la distanţă de Andrei Tudor, pe versurile Andreei Andrei, a fost publicat pe Youtube în Vinerea Mare, pentru a da timp oamenilor să-l asculte înainte de Paşte.

„Am acţionat şi noi în spiritul în care se petrec lucrurile în această perioadă. Lumina a fost împărţită mai devreme, Paştele la fel. Am crezut de cuviinţă să publicăm şi noi cu o zi mai devreme acest mesaj, pentru ca urarea noastră de “Hristos a înviat!” să aibă timp să-i găsească pe toţi cei care se află în izolare şi, mai ales, pe toate cadrele medicale care sunt în prima linie”, a adăugat Cătălin Opriţoiu.

Artiştii care au dat voce speranţei de Înviere sunt: Luminiţa Anghel, Paula Seling, Nico, Oana Sârbu, Adrian Daminescu, Mihai Georgescu, Doru Todoruţ, George Miron, sopranele Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Irina Baianţ, Laura Bretan, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Andrei Lazăr, Grupul Vocal Acapella (condus de George Miron) şi Corul de Copii Sunetul Muzicii (condus de Cristina Manoliu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *