De la formule financiare, la calcule în materie de nutriţie. Aşa poate fi caracterizat traseul Victoriei Ursu, una dintre cele mai cotate nutriţioniste din Republica Moldova. Tocmai ea este cea care a adus la Chişinău un nou concept de a educa oamenii să se alimenteze corect și echilibrat, la primul Forum de Nutriţie din Republica Moldova. Şi tot, Victoria Ursu a lansat prima TABĂRĂ de NUTRIŢIE pentru copii, cu un REGIM alimentar creat special pentru ei. Am decis să stăm de vorbă cu Victoria pentru a vedea ce înseamnă a fi un nutritionist veritabil într-o eră a fast-food-urilor şi a alimentelor dăunătoare.
M9: Victoria, ştim bine că, ani buni ai avut un job fix, care la un moment dat devine rutină. De ce ai decis să abandonezi specialitatea de funcţionar bancar şi ai mers pe calea nutriţiei?
Victoria Ursu: 15 ani am fost funcționar bancar în segmentul creditare corporativă la o bancă comercială. Însă viața și necesitățile personale m-au direcționat mai întâi către fitness, apoi către nutriție – două meserii complexe, aproape complete pentru fortificarea sănătății fizice și emoționale a unui om. Or eu mi-am dorit întotdeauna să fac lucruri esențiale pentru oameni.
M9: Pentru a fi un veritabil nutritionist de ce ai nevoie?
Victoria Ursu: Rolul nutriționistului este în a-i ajuta pe oameni să-și formeze o relație echilibrată cu hrana. Pentru aceasta va trebui să studieze profund medicina, psihologia umană, gastrotehnia și încă 5-6 domenii, să simtă până și cu pielea cum îi poate ajuta pe ceilalți. E o chimie pură – mai mult decât formarea dietei cu tot cu calorii, macro și micronutrienți. E și mai mult decât supravegherea unui proces devenit viral ca ”slăbitul”. Un nutriționist îi oferă beneficiarului său o calitate mai bună a vieții. Cică până la 120 de ani, corpul nostru ne poate găzdui într-o viață de om. Rămâne să ne bucurăm de ea fără boli și suferință.
M9: Cum se alimentează un nutriţionist, de exemplu, la micul dejun?
Victoria Ursu: Încep diferit în funcție de ceea ce am în frigider. Am tot experimentat cu dejunul și am înțeles într-o zi că am nevoie să fie variat și mai mult proteic. Prefer omleta cu legume sau terciul viu, îndulcit cu banană din semințe de in zdrobite sau granola cu iaurt. Mai consum și terciuri din orez cu unt gheea și miere, bruschete cu guacamole. Am mai multe rețete de dejun.
M9: Se spune că, micul dejun ar fi cea mai importantă masă a zilei? De ce? Şi cum putem să “ne impunem” să adoptăm acest stil de viaţă cu un mic de jun în agenda noastră zilnică?
Victoria Ursu: Sunt teorii generate pe net, precum c-ar trebui să ne lipsim de micul dejun. Se invocă nivelul înalt al detoxifierii până la prânz, un metabolism sporit al lipidelor, însă ceea ce am reușit să constat în calitate de nutriționist și masterandă la Nutriție Clinică și Comunitară la medicină este rolul important al micului dejun – prin aportul de macro și micronutrienți la început de zi, direcționate către multiplele procese din organism.
M9: Cât de mult contează starea raţională cu care-ți alimentezi creierul pe parcursul zilei? Cum ne influențează gândurile dezvoltarea organismului?
Victoria Ursu: Gândurile generează emoția, emoția determină starea care formează un anume comportament. O vorbă veche spune că ”Suntem ceea ce mâncăm și ceea ce gândim”. În această afirmație, de multe ori aș vrea să schimb verbele cu locul. Da, oamenii mănâncă și atunci când fizicul nu are nevoie de hrană. Fie de plăcere sau de foame articifială indusă de potențatorii de gust, fie de dezechilibre hormonale, pentru că au moștenit, educat un mecanism (de a mânca) de apărare împotriva stresului. Acești oameni au nevoie să conștientizeze că emoțiile pot fi gestionate și altfel. De dragul unui corp sănătos, în acest sens e nevoie de o transformare.
M9: Care sunt cele mai frecvente semne că organismul uman este supraîncărcat, îmbolnăvit din cauza alimentației?
Victoria Ursu: Lipsa de vitalitate, anxietate, perturbări ale somnului, tulburări alimentare și de greutate, pofte de alimente nesănătoase sau lipsa poftei în general, constipația, probleme cu pielea, unghiile și părul, avitaminoza ș.a.
M9: Cum poate fi schimbat corpul uman prin “adoptarea” unui program de nutriţie veritabil?
Victoria Ursu: De la conștientizarea faptului că într-un corp sănătos e foarte bine de trăit până și apropo până la adânci bătrâneți. După 35-40 ani, fiecare arată și se simte în funcție de cum a avut grijă de propriul corp. Trebuie să renunţăm la produsele rafinate: zahărul (inclusiv alimentele care conțin zahăr în cantități mari), făina, sarea, uleiurile deodorizate; grăsimile trans, drojdia de panificație, produse procesate de tip junk sau fastfood pline de potențatori de gust artificiali, aditivi toxici; mezelurile și mâncarea prăjită; fructele și legumele crescute pe soluri poluate și/sau tratate cu substanțe chimice; animalele cărora li s-a grăbit creșterea ș.a alimente fără rol nutritiv.
M9: Emoţiile şi sentimentele, uneori sunt mai presus de orice. Tocmai aceste stări provoacă utilizarea în exces a dulciurilor, alcoolului și altor produse nocive pentru sănătate?
Victoria Ursu: Mai întâi vom înceta să ne mai luptăm (pentru că tot cu noi ne batem). Apoi, la rece vom analiza cauzele acestui comportament, ulterior vom forma un Plan de eliminare a acestor cauze și-l vom pune imediat în aplicare. Ca să nu se piardă timp, efort și voință, recomand să se apeleze la un specialist profesionist.
M9: Vă mulţumesc pentru interviul acordat.
Victoria Ursu: Sănătate vă doresc.
AUTOR: Vitalie Guţu