Vești bune de la Bruxelles. Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Pfizer și Moderna în a doua jumătate a lunii decembrie. O spune chiar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia totul depinde de rezultatele evaluării pe care Agenția Europeană a Medicamentelor o va face celor două seruri anti-COVID, titrează presa internațională.

Șefa Comisiei Europene amintește că Uniunea a bătut palma cu 5 producători de vaccinuri anti-COVID. Avantajul este că serurile folosesc 4 tehnologii diferite care ar putea fi eficiente pentru diverse segmente ale populației.

„EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor – n.r.) este în contactă zilnic cu FDA (organismul similar din Statele Unite) pentru sincronizarea evaluării vaccinurilor și dacă totul decurge fără probleme, EMA spune că autorizația de punere pe piață pentru vaccinurile Biontech și Moderna ar putea fi eliberată în a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020”, a mai spus Von der Leyen.

După înregistrarea vaccinului în Europa, va începe procesul de vaccinare. În acest context, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a menționat că cele mai recente știri despre dezvoltarea vaccinului “inspiră un mare optimism”.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă utilizarea preparatului Remdesivir în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Potrivit experților, nu au fost găsite dovezi care să demonstreze eficacitatea acestuia, însă cercetările continuă, scrie Forbes. Savanții susțin că nu există dovezi că preparatul Remdesivir contribuie la însănătoșire în urma infecției cu COVID-19 sau scade riscul necesității vetilației artificiale a plămânilor.

OMS a efectuat un studiu asupra Remdesivir în calitate de preparat care ar putea ajuta la tratamentul pacienților în stare gravă, tratați în spitale, însă eficacitatea preparatului nu a fost demonstrată. Cercetare va continua.

Precizăm că, Acum două zile, pe 18 noiembrie, Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că în Republica Moldova a ajuns un lot de 7000 de flacoane de Remdesivir, achiziționat de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate pentru tratamentul în staționar a pacienților cu forme moderate de COVID-19.

Acesta urma să fie repartizat instituțiilor medico-sanitare publice din țară. Tot Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a pledat pentru necesitatea de a menţine deschise şcolile în perioada pandemiei de coronavirus şi este de părere că se poate evita carantina dacă sunt sporite măsurile de protecţie, relatează Agerpres.ro.

Instituția a precizat că izolările impuse reprezintă „o pierdere de resurse” care provoacă multe efecte secundare, precum daune aduse sănătăţii mintale sau creşterea episoadelor de violenţă domestică.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *