De mai bine de cinci ani, cursurile de dicție au început să fie tot mai solicitate în rândul oamenilor. În acest sens, în Republica Moldova pot fi găsite mai multe școli de dicție, dar și specialiști dornici să-i ajute pe oameni să-și îmbunătățească abilitățile oratorice. Printre cei mai buni antrenori în acest domeniu se numără și Veronica Coberman, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM, absolventă Top Toastmasters Club, actualmente prezentator de știri la radio Kiss FM Chișinău și mai nou, antrenor de Dicție și Discurs Public. Veronica Coberman are șase ani de experiență în Comunicare, iar cursul său de dicție vine să contribuie la dezvoltarea întregului sistem de vorbire. Chiar dacă acest Curs se desfășoară în format online, el dă roade la fel de bune ca și în cazul cursurile offline. Mai multe despre acest curs aflăm din interviul de mai jos.
M9: Cum ți-a venit ideea să creezi acest curs de dicție?
Veronica Coberman: În luna iunie, anul trecut lucram deja de acasă cu radio-ul, făceam știrile de acasă, pentru că era pandemie și am vizionat câteva video-uri pe youtube în materie de dezvoltare personală și acolo mi-am pus niște scopuri. Mi-am scris o listă de scopuri, printre care primul suna ,,vreau să creez un curs”. Nu era primordial să fac acest curs, dar voiam să creez ceva și știam că este bine să ajuți oamenii și că trebuie să pornești de la întrebarea ,,Ce vreau eu să fac?”. În luna iulie, de asemenea am văzut întâmplător cursul online ,,Personal branding” la care am mers în luna august și am început acest curs. Acolo mi s-a spus ,,numără câteva complimente pe care ți le fac oamenii. Mie de foarte multe ori îmi spuneau oamenii că vorbesc frumos. Apoi m-am dus lângă casa mea la un salon de frumusețe și m-am împrietenit cu fetele de acolo, căci des mă duc la ele și am început discuția că fac curs de ,,Personal branding” și una dinte ele mi-a spus că vrea să meargă la un curs de dicție și m-am gândit că poate o ajut eu și veneam adesea la salonul lor căci nu prea veneau oameni și ulterior ele mi-au spus că mai vor trei persoane la mine.
M9: Care au fost cele 3 obiective de bază pe care ti le-ai propus să le atingi odată ce ai creat acest curs de dicție?
Veronica Coberman: Primul și cel mai important a fost să ajut. Să știu că omul vine la mine cu întrebări, iar eu îi ofer răspunsuri. Al doilea obiectiv a fost să-mi ocup timpul liber, să creez ceva al meu, dar să fie și util. Ce de-al treilea obiectiv a fost să mă dezvolt, pentru că oricum crești, oricum cunoști oameni, descoperi, deja câteva propuneri de colaborări au fost. Astfel am zis să încerc.
M9: Cum ai convinge oamenii că este foarte important să avem o dicție bună, să vorbim corect, că acest aspect creează imaginea omului și că merită să învestești bani în asta?
Veronica Coberman: Eu nu conving oamenii. Omul singur simte dacă vrea să facă asta și astfel își dă niște răspunsuri, de ce are nevoie de asta. Respectiv, vine cel care într-adevăr e gata să studieze, e deschis să o facă și e gata să se schimbe, dar sugestii ca să-i conving, nu am.
M9: Cu ce se aleg cursanții în urma studierii cursului de dicție?
Veronica Coberman: Cursul de dicție are 10 sesiuni și este împărțit în patru părți. Primele șase-șapte lecții constau din limbajul verbal ca să înțelegi cât de mult înseamnă literele, cuvintele să le citești până la urmă, să pui în aplicare teoria literelor și să o introduci în cuvânt, texte grele, frământări de limbă, narațiuni, iar punctul doi este limbajul para-verbal, acolo este tonalitatea vocii, cunoști vocile de piept, de cap, de gât și le pui în aplicare. Totodată, înveți să pui accentele, să scapi de ticuri verbale ,,ăăă” , ,,îîî”, plus să faci pauze acolo unde trebuie, să vorbești mai rar acolo unde este cazul și să vorbește repede acolo unde trebuie, dar să fii înțeles. Punctul trei, noi studiem discursul public, cum faci un discurs public chiar dacă acesta este doar un toast la un eveniment, la ce să ții cont atunci când faci un discurs public, cum să-l prezinți așa ca oamenii să te creadă, cum să te asculte, cum să te joci cu emoțiile și cum să-i faci partenerii tăi, dar nu dușmani. Respectiv, ei pun în aplicare tot, căci este puțină teorie și mai multă practică. În cea de-a treia parte este corectitudinea vorbirii, să vedem calchierile din rusă sau expresiile greșite, dar la lecția numărul nouă, ei vin cu un discurs deja punând în practică tot ce au învățat de la unu până la opt și deja noi discutăm, dăm un feedback, vedem unde este bine, unde nu. La discurs învățăm ce să faci cu mâinile și cum trebuie să fie poziția corpului corectă. Deci ei se aleg la final cu aceste patru puncte deprinse.
M9: După cum ai specificat pe pagina ta veronicacoberman.com, acest curs de dicție l-ai creat odată cu începerea pandemia și întrucât acest curs se desfășoară în format online, cum reușești să faci calitate când în mediul online apar diferite impedimente?
Veronica Coberman: În mediul online, singura problemă este cea tehnică, dar dacă ești un moderator bun, din start îi pregătești să nu se sperie și le explici că vei trece la alt elev, iar când revine, te reîntorci la el. Un plus la mediul online este faptul că eu înregistrez fiecare lecție pe care eu o duc pe zoom și eu le trimit lor lecția aceasta imediat după ce se încheie și ei nu primesc doar formatul Pdf, adică cărțulia de dicție, dar le trimit și video, astfel ei se mai ascultă dintr-o parte și cel care nu vrea, oricum se ascultă. În principiu, nu este mare diferență între mediul online și cel offline.
M9: La noi sunt și alte scoli de dicție, de exemplu, Vera Nastasiu face cursuri de dicție de ani buni, mai nou și Violeta Scrișu a deschis o școală de dicție și asta demonstrează odată în plus că există multe persoane care apelează la acest serviciu și devine din ce în ce mai popular. Respectiv, tu cu ce categorii de oameni lucrezi?
Veronica Coberman: Eu lucrez în general cu maturii și nu am făcut o divizare pe categorii. Până la urmă toți fac aceleași lucruri și toți aplică aceleași reguli în comunicare. La mine cursul este din 10 lecții pentru toți. Desigur că dacă copilul are 11 ani, noi nu-l putem lua cu maturii. A fost așa o vârstă de la 17 la 40 de ani într-un curs, dar uite că aici nu-i divizăm. De regulă ei vin și spun dacă vor să lucreze individual, dar nu în grup. Asta nu înseamnă că pe viitor nu o să fac o divizare.
M9: În ce constă susținerea probei prealabile în urma căreia înțelegi nivelul de pregătire a fiecărei persoane?
Veronica Coberman: Individual, facem o probă înainte, dar de grup, nu, pentru că la grup am inclus absolut toată teoria și în funcție de întrebările care apar pe parcurs, poate vor să lucreze separat. Vorbind de cei individuali, cel mai des facem întâi o consultație, după care vedem dacă mergem împreună în continuare sau nu. În această evaluare văd care sunete sunt problematice, să știu cu care să încep, pentru că eu am un șablon de curs, dar asta nu înseamnă că-l utilizez mereu pe acesta, dar mai schimb. Dacă de exemplu are probleme cu ,,s”, ,,r”, atunci prima lecție este ,,r”, apoi continuăm cu altele.
M9: Cum decurge această oră și jumătate de studiu ?
Veronica Coberman: Ca la facultate, când începi cu exercițiile de respirație, după care treci la încălzirea mușchilor faciali, pui creionul în gură, mai faci niște sunete, lucrezi puțin și cu vocea, după care teoria și treptat trecem la articularea sunetelor, pronunțarea lor, a frământărilor și a textelor complicate.
M9: În toate aceste 10 sesiuni, ce fel de examene se susțin pentru ca să evaluezi cunoștințele acumulate pe parcursul întregului curs?
Veronica Coberman: Discursul public este examenul. Prima lecție ar fi un discurs, iar a doua lecție care ar putea fi ca bonus, poate fi al doilea discurs care deja vine ca un examen, pentru că trebuie să pui în practică, ceea ce ai ratat în primul discurs public. La cel de-al doilea discurs, atrag atenția la toate detaliile ca ei să înțeleagă cum se pot manifesta și altfel, pe lângă felul cum se prezentau înainte în fața oamenilor.
M9: Dacă la o lecție cineva nu a fost prezent cum recuperează sesiunea?
Veronica Coberman: Persoana îmi scrie în prealabil că nu va fi prezentă la oră și oricum toți își primesc lecția, astfel studiază acel curs la care nu a fost prezent și îmi expediază înregistrările ca toți ceilalți.
M9: Câte persoane sunt în grup la o sesiune?
Veronica Coberman: Se fac grupe a câte șase membri.
M9: Există categorii speciale de oameni cu care lucrezi, de exemplu copii, poate adolescenți sau persoane care au defecte de vorbire?
Veronica Coberman: În cazul dat este și logopedul care are grijă de unele defecte mai serioase. Din acest motiv, nu am avut ocazia de a întâlni oameni cu defecte prea mari. Am avut două persoane, dar după ce le-am spus și i-am ajutat să facă niște exerciții ca să văd dacă se tratează am văzut că a funcționat. Desigur că nu foarte bine, căci după 10 sesiuni noi trecem foarte multă informație, dar le sugerez să facă exerciții și acasă în fiecare zi, astfel se văd niște diferențe, pentru că ei știu unde să atragă atenția și cum să pronunțe mai corect. Ce ține de copii, am avut doar o singură odată o fetiță de 8 anișori.
M9: Cum te descurci cu vorbitorii de limbă rusă?
Veronica Coberman: Și acum am vorbitori de limbă rusă la cursul meu. Ei sunt mai atenți decât vorbitorii de limbă română, deoarece ei nu ghicesc atunci când citesc o frământare, un text greu, o sugestie sau un life hack din cursul meu, dar vorbitorii de limbă română au tendința de a ghici cuvintele, din acest motiv îmi este ușor să lucrez cu vorbitorii de limbă rusă, dar totodată îți dai seama că vorbitorul de limbă română după ce termină acea lecție, pleacă în familie și pune în practică unele reguli, pe când vorbitorul de limbă rusă, pleacă în familie și vorbește în continuare în limba rusă, din acest motiv nu ai garanția că el va ține cont de tot ce este în limba română. Cu toate acestea, dacă ai vreo întrebare de felul ,,Dar limba română ajută dicția în alte limbi?”, atunci răspunsul este ,, Da, ajută”, pentru că noi nu învățăm doar cum se pronunță vocalele și consoanele în limba română, dar noi învățăm și cum se finalizează cuvântul, la ce trebuie să ții cont atunci când vorbești, de ce să nu vorbești grăbit. Există contraste în vorbire pe care le poți pune în aplicare în orice limbă dorești și să fii înțeles peste tot. Citind o propoziție, accentueazi cel mai important lucru, păi acest aspect funcționează în orice limbă.
M9: Ce pot face cei care nu-și permit să achite un curs de dicție, dar și-ar dori să învețe sau cel puțin să-și îmbunătățească dicția atât cât este posibil?
Veronica Coberman: I-aș sfătui să citească în voce tare, să se înregistreze, să-și pregătească un text despre cine sunt ei și ce fac și să vorbească despre asta în fața oglinzii, să pună în aplicare acele lucruri despre care noi am vorbit la limbajul non-verbal și să aleagă câteva persoane din spațiul public ca să-i urmărească cum vorbesc, să vadă unde pun accentele, câți de ,ăăă” a spus și de asemenea să citească mult. Oamenii ne pot urmări și pot extrage de aici informații dacă au nevoie de ceva.
M9: Dar ce cărți le-ai recomanda să citească?
Veronica Coberman: Astăzi aceste cărți sunt la vedere în orice librărie. ,,Cum să vorbești mai bine ca să te faci cunoscut”, ,,Vorbește frumos și fă-ți prieteni influenți.”. Orice carte de dezvoltare personală, te ajută să și vorbești în public. Important este să citească cât mai mult, deja ce vor să citească, rămâne la discreția lor.
M9: Am văzut că ai primit multe aprecieri și mesaje de mulțumire în urma instruirilor pe care le-ai făcut, dar ce mesaje negative ai primit?
Veronica Coberman: Nu au fost. Chiar mă gândeam că eu postez toate feedback-urile acestea pozitive, dar ei oare nu se gândesc că sunt și feedback-uri negative pe care eu nu le dau? Singura sugestie a venit de la un om și mi-a spus să scumpesc cursul individual. Un antreprenor mi-a spus ,,Veronica, cursul este bun, fă-l mai scump”. Altcineva mi-a scris să nu facem de trei ori pe săptămână, dar de două ori și cam acestea au fost.
M9: După ce cursanții finalizează cele 10 sesiuni de studiu și practică, ce document primesc pentru a certifica faptul că ei au studiat un curs de dicție ?
Veronica Coberman: Obțin un certificat. Eu în calitate de prezentator de știri, licențiată în jurnalism am hotărât să le ofer acest certificat.
M9: Este posibil ca persoana care a trecut întreg cursul, la un moment dat să revină și să-l reia dacă simte nevoia?
Veronica Coberman: Da, e posibil și să nu uităm că ei au toate aceste lecții și pot oricând să le treacă de mai multe ori. Acesta este un bonus. Noi nu repetăm același curs, eu fac unul nou și le mulțumesc, căci astfel mă provoacă să mai creez, să mă descopăr.
M9: Cum poate fi îmbunătățit acest domeniu sau ce ai aduce nou pentru a-l face mai eficient, mai atractiv și să dea rezultate în scurt timp?
Veronica Coberman: De multe ori am auzit că la școală nu se învață asta. De multe ori am auzit că la ore este plictisitor și eu vreau să aduc probabil pe piață un stil nonconformist la care se face treabă bună, să vin cu un aer nou, iar oamenii să-și dea singuri răspunsuri referitor la acest domeniu. Știi, când te duci în străinătate și simți acolo un stil nou și vrei să-l absorbi? Cam asta aș vrea să fac eu aici. Cei de acolo spun ,,Mie îmi este indiferent. Eu cum sunt așa mă dau și tu zici ,, Eu tot” și atunci intri și tu în grupul celor care vin cu un vibe nou.
M9: Cei ai de învățat la rândul tău din această experiență?
Veronica Coberman: Fiecare om are de împărtășit o poveste și prin intermediul comunicării, el devine apt de a oferi celorlalți din ceea ce el cunoaște. La rândul meu am învățat de la fiecare om ideea aceasta de a deprinde abilitățile pe care el le are prin felul în care îmi povestește despre asta în discursurile pe care le pregătește și mă refer aici la fiecare dintre cei cu care fac cursul de dicție. Deci, am de învățat din experiențele tuturor.
AUTOR: Magdalena Toderici, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM