Dacă prețul la petrol pe piața internațională nu va scădea în următoarele săptămâni, atunci ne așteaptă o nouă majorare de preț la benzină de cel puțin 50 bani pentru un litru. Despre aceasta scrie economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care într-o postare pe Facebook, a răspuns la întrebarea de ce se scumpește benzina, transmite IPN.

Potrivit expertului, „la petroliști au crescut anumite costuri și ei vor încerca să le introducă pe toate în prețul benzinei. Prețul la petrol pe piețele internaționale în decembrie 2019 și ianuarie 2020 a crescut față de noiembrie 2019 cu peste 6% cea ce înseamnă cam 40 bani pentru un litru”.

Veaceslav Ioniță mai spune că „de la 1 ianuarie s-a scumpit acciza la benzină, cea ce mai adaugă 34 bani pentru un litru”. „Puțin ne salvează cursul valutar care, datorită aprecierii leului față de dolar, ne salvează 12 bani/litru. Adică dacă leul nu se aprecia, atunci prețul brent la petrol trebuia să crească cu 52 bani/litru, dar nu cu 40 bani/litru cum s-a întâmplat”, a scris economistul.

Economistul susține că petroliștii doar încep a importa petrol la preț mai ridicat și încă nu au introdus tot costul accizei la benzină.

Mai multe stații PECO au afișat astăzi prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *