La mai puțin de două săptămâni până la sfârșitul anului, cele 100 de mii de doze de vaccin antigripal care urmau să fie donate Moldovei de către Centrul de Vaccinări Echitate din SUA, nu au ajuns în țară. Contactat de IPN, Ștefan Gheorghiță, șef de secție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat că nu cunoaște când și dacă aceste vaccinuri vor ajunge în țară.

Ulterior, Ștefan Gheorghiță a spus că în ultima comunicare cu reprezentanții donatorilor, care a avut loc pe 18 decembrie, aceștia au menționat că sunt în proces de negociere cu un producător din Marea Britanie și că în privința termenului de livrare va informat ulterior.

Alte 100 de mii de doze de vaccin antigripal, procurate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, au ajuns în Moldova pe parcursul lunii noiembrie. Din acest lot sunt imunizate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire: persoanele cu maladii cornice, bătrânii și invalizii instituționalizați în aziluri, lucrătorii medicali, polițiștii și militarii, dar și persoanele care fac parte din organele de conducere din administrația publică centrală sau locală.

Acum o săptămână, o adolescentă de 14 ani s-a stins la Spitalul raional Cahul, fiind diagnosticată cu insuficiență respiratorie, pneumonie bilaterală și șoc septic. Prin analize de laborator a fost confirmată și gripa de tipul A(H3N2). Potrivit autorităților din domeniul sănătății, acesta este primul caz de deces în sezonul gripal curent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *