Comisia Națională a Pieței Financiare precizează, într-un comunicat de presă, că procedura poate fi aplicată pentru accidentele în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, prejudiciul nefiind mai mare de 10 mii de lei.  

O condiție este ca ambii conducători auto implicați în accident să dispună de poliță de răspundere civilă auto internă (RCA) și de comun acord să fie stabilită persoana vinovată de producerea accidentului.

Ambii șoferi implicați vor completa și vor semna formularul de constatare amiabilă de accident. În termen de două zile lucrătoare de la data producerii accidentului, formularul va fi prezentat asigurătorului persoanei vinovate, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.

Formularul se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost perfectată asigurarea RCA. Dacă înțelegerea amiabilă nu este posibilă, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018). Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *