Ai intrat în posesia banilor falși în urma achitării serviciilor sau produselor la piață, magazine sau stațiile de alimentare cu petrol? Nu mai admite astfel de incidente! Informează-te cum să verifici corect autenticitatea bancnotelor din circuitul economic.
Experţi din cadrul Secţiei examinări documente din cadrul Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP vin cu câteva sfaturi utile care permit depistarea cu uşurinţă a bancnotelor naţionale false de cele autentice în lipsa echipamentului specializat.
- Încercaţi să răzuiţi vopseaua de pe bancnotă cu o cheie sau cu o monedă, iar dacă aceasta se răzuieşte, este unul dintre semnele concludente că bancnota este falsă.
- Ulterior, atrageţi atenţia la elementele de siguranţă ale bancnotelor.
- La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină UV firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei şi multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.
- Fluorescenţa poate fi observată şi pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM şi textul „BNM”.
- Imprimarea în relief şi cea în relief concav reprezintă elemente de siguranţă ce nu au fost aplicate până acum şi pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei şi 500 lei.
- Portretul lui Ştefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” şi „ŞTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stângă şi cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei şi, respectiv, textul „LEI”.
- La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200 lei şi 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare şi textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.
- Referitor la bancnotele euro, aplicaţi următoarele tehnici:
- Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum şi cifra bancnotei în partea de jos.
- De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colţ atunci când mişcaţi bancnota, atunci aceasta este falsificată.
Pentru a verifica autencitatea dolarului american, vă recomandăm să atrageţi atenţia la prezenţa filigranului, la elementul optic variabil, care-şi schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui şi elementele tactile prezente la imaginea preşedintelui şi inscripţia din partea de sus a bancnotei “trasaţi cu unghia pe aceste zone şi veţi auzi parcă o “muzicuţă”.
Dacă bănuiţi că deţineţi în posesie bancnote false, nu încercaţi să le plasaţi în continuare în circuitul economic, ci apelaţi de urgenţă Poliţia la 112 şi predaţi-le autorităţilor.