Un binoclu bun și potrivit pentru birdwatching face (sau ar trebui să facă) parte din echipamentul de bază al oricărei persoane ce are intenția de a studia speciile de păsări sălbatice. Binoclul permite observarea atentă, la nivel de detaliu, a păsărilor care se nimeresc în câmpul nostru vizual, detalii pe care ochiul uman nu le poate atinge. Din acest motiv, prioritatea nr. 1 a oricărui începător în acest domeniu este să-și facă rost de un echipament optic bun, cu ajutorul căruia să poată învăța mai repede și mai bine speciile de păsări, anunţă portalul de specialitate sppn.md.

Totuși, pentru mulți oameni din Republica Moldova procurarea unui binoclu înseamnă un sacrificiu financiar foarte mare. Din acest motiv, mulți se orientează către alternative mai ieftine sau aleg să ia un binoclu simplu din orice magazin (mulți dau buzna la magazinele de vânătoare). Însă binoclurile făcute pentru observarea păsărilor diferă de cele folosite la vânătoare sau de orice alte binocluri clasice: aici se cere un nivel superior de afișare a detaliilor și o performanță optică care să facă față multor situații.

Binoclurile de birdwatching diferă de cele folosite la alte activități.
Foto: Asociația Națională a Scouților din Moldova

Din acest motiv, părerea comunității de ornitologi este următoarea: un binoclu reprezintă o investiție pe termen lung, uneori chiar și pe toată viața, și partea bună e că îți poți recupera investiția imediat ce folosești acest echipament prin faptul că vezi mai multe păsări decât credeai că există. Însă, datorită faptului că un binoclu poate servi timp îndelungat, este de la sine înțeles că trebuie să alegem bine, să încercăm mai multe modele, să ne informăm corect, și abia apoi să începem a strânge bani pentru a ne procura binoclul potrivit.

De aceea, articolul de față vine să ofere sugestii, sfaturi și recomandări, astfel încât cei interesați să adune informațiile de bază înainte de a face această achiziție costisitoare.

În primul rând, trebuie să înțelegem din start că nu orice binoclu de pe piață este potrivit pentru birdwatching. Există mulți producători care vin în fiecare an cu modele la care variază diverși parametri (putere de magnificare, deschiderea lentilelor, greutate, impermeabilitate, ș.a.).

Pentru birdwatching, următorii parametri sunt esențiali:

Putere de mărire/ amplificare

Exemplu de ilustrare a puterii de amplificare la aparatele optice.
Sursă foto: www.canon-europe.com

Fiecare model de binoclu are indicată pe el puterea de mărire: 8, 10, 12. Această cifră arată de câte ori mai aproape vom vedea un anumit obiect. Prin urmare, un binoclu ne oferă posibilitatea de a apropia un punct de 8 ori, de 10 ori sau de 12 ori. Evident, mulți vor prefera să cumpere modelul cu putere de mărire 10x, căci un zoom mai puternic va permite o observație mai detaliată. Însă pentru birdwatching acest lucru nu are mare căutare, din simplul motiv că o apropiere mai mare înseamnă o îngustare a câmpului vizual. Din acest motiv, o putere de mărire 8x e mai bună decât 10x, pentru că pur și simplu ne permite să vedem mai mult:

Unele binocluri cu putere de mărire mare pot prezenta următoarele dezavantaje:

Prin urmare, pentru un birdwatching plăcut, se recomandă de obicei o putere de mărire 8x . Acest grad de amplificare reprezintă un compromis bun și este preferat de majoritatea birdwatcher-ilor pentru că permite observarea păsărilor de la distanță sau aflate în cîmpuri deschise într-o varietate mare de situații.

Orice echipament optic ce trece de 15x intră în categoria lunetelor (telescop) care trebuie neapărat instalate pe un trepied (ne aducem aminte de regula conform căreia un zoom mai puternic scade stabilitatea imaginii). Acest tip de echipament este potrivit și necesar atunci când păsările se află foarte departe de noi sau când trebuie să pătrundem vizual în estuare, lacuri, sau alte arii întinse.

Atenție: feriți-vă de binocluri ce costă mai puțin de 100$ dar care promit o putere de mărire de 10x (de regulă la modelele ieftine apar multe defecte odată cu creșterea puterii de mărire).

În altă ordine de idei, binoclurile cu zoom care oferă posibilități variate de amplificare nu sunt recomandate, căci rareori oferă o imagine bună în comparație cu binoclurile setate pe o singură putere de mărire și în plus au mai multe șanse de a afișa aberații.

Alte amănunte la acest subiect găsiţi pe sppn.md.

AUTOR: Silvia Ursul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *