Poliția de Frontieră informează că în perioada estivală, în unele puncte de trecere a frontierei de stat se înregistrează un flux majorat al unităților de transport, fapt ce condiționează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare. 
În această dimineață, de la ora 06:30 este semnalat trafic îngreunat în punctul de trecere Mirnoe, timpii de așteptare ajung la 30 de minute. Conform estimărilor traficul intensiv se va menține până la ora 09:00. Totodată, comunicăm că ieri din cauza unor deficiențe tehnice pe linia vamală din partea Ucrainei, punctul de trecere nu a funcționat o perioadă timp, însă acest fapt nu a perturbat activitatea de frontieră sau să fi creat ambuteiaje.
Se menține trafic dificil a miijloacelor de transport de mare tonaj în punctul de trecere Giurgiulești-Galați, pe sensul de intrare în România. Potrivit informațiilor, pe partea română s-au format mai multe coloane de autovehicule care așteaptă să intre în țara vecină, acest lucru a condus la apariția unui aflux de camioane și pe partea moldovenească.
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 72 482 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 37 293 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 41 687 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 16 179 traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculat în RM – 8 406 traversări autovehicule.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 11 495 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 11 764 traversări persoane;
PTF Sculeni – 6 375 traversări persoane;
PTF Cahul – 5 784 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 5 570 traversări persoane;
PTF Otaci – 5 007 traversări persoane.
Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere:
– mărirea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
– folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
– menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
– pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.
REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *