Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova a venit cu o reacție la proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care a fost adoptat în primă lectură, de deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”.

Într-un comunicat de presă, diplomații europeni susțin că orice modificări care țin de presă ar trebui să se bazeze pe consultări ample. Reprezentanții UE au atras atenția că acordă o atenție deosebită situației mass-media din Moldova și, în special, luptei împotriva dezinformării. De asemenea, diplomații europeni au menționat că libertatea presei și pluralismul sunt elemente importante ale unei democrații și trebuie susținute.

„Uniunea Europeană se așteaptă ca orice modificare a Codului Audiovizualului să se bazeze pe consultări ample, într-un proces transparent, incluziv, care implică mass-media, societatea civilă și alte părți interesate relevante. De asemenea, trebuie luate în considerare cele mai bune practici internaționale și accesul cetățenilor la informații. Adoptarea rapidă a modificărilor Codului Audiovizualului nu ar indica faptul că vreunul dintre aceste principii a fost respectat. O astfel de schimbare directă ar putea lăsa Republica Moldova fără nicio protecție împotriva dezinformării și propagandei”, se arată în comunicat.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *