John Moore, fiul nelegitim al sculptorului roman Constantin Brancusi, a murit pe 11 noiembrie, la varsta de 82 de ani, in Paris.

Vestea mortii lui John Moore a ajuns in Romania abia dupa doua saptamani, dupa ce deputatul PSD Ionut Vulpescu a postat pe Facebook un mesaj despre deces, scrie click.ro.

„Am scris des in ultima vreme despre faptul ca toata campania mediatica in jurul Cuminteniei Pamantului, felul in care a fost manipulata, iar imaginea lui Brancusi folosita pentru promovarea unor personaje altminteri ”apolitice” si foarte ”civice”, au facut un mare rau receptarii artistului si relatiilor lui cu spatiul public. Realitatea ne confirma mai repede decat as fi vrut: nu cred ca sunt multi romani care au aflat ca John Constantin Brancusi Moore, fiul lui Constantin Brancusi, a decedat pe 11 noiembrie, adica in urma cu doua saptamani, la virsta de 82 de ani, la Paris.

Unii ar invoca misterul paternitatii lui John Constantin Brancusi Moore. Nu este o scuza. Recunoscut sau nu – adica un act administrativ care a lipsit in multe alte cazuri celebre – este fiul lui Constantin Brancusi, a fost un artist, o legatura cu un trecut tumultuos, plin de semnificatii, parte a vietii marelui sculptor. Nu am stiut sa ni-l apropiem, sa-l integram in climatul nostru cultural. Cineastul Ionut Teianu, stabilit la Paris din 1991, a facut despre John Constantin Brancusi un documentar emotionant, ”In cautarea tatalui pierdut”, pe care vi-l recomand sa-l vedeti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *