În ciuda realizărilor educaționale impresionante și a faptului că astăzi mai mult decât oricând fetele frecventează școala și își continuă studiile, comunitatea mondială nu a înregistrat progrese semnificative la crearea unor condiții de viață pentru fete mai echitabile și mai puțin violente. Acest lucru a fost elucidat într-un nou raport elaborat de UNICEF, Plan International și UN Women.

Potrivit raportului, numărul fetelor din școală a scăzut cu 79 de milioane în ultimele două decenii. De fapt, doar în ultimul deceniu numărul fetelor care au posibilitatea să studieze în liceu a depășit numărul de băieți.

Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor este pe larg răspândită. De exemplu, în 2016, femeile și fetele au reprezentat 70 la sută din persoanele traficate în întreaga lume, în mare parte în scopul exploatării sexuale. Una din douăzeci de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, sau aproximativ 13 milioane de fete, au fost violate pe parcursul vieții, aceasta fiind una dintre cele mai brutale forme de violență sexuală de care pot suferi femeile și fetele.

„În urmă cu douăzeci și cinci de ani, liderii mondiali și-au asumat angajamentul în fața femeilor și fetelor, pe care, însă, le-au îndeplinit doar parțial. Guvernele au arătat voința politică de a oferi multor fete posibilitatea de merge la școală, dar le-a lipsit puterea necesară pentru a ajuta fetele să dobândească abilitățile și sprijinul de care au nevoie, nu numai pentru a-și decide propriul destin, ci și pentru a trăi într-un mediu sigur, – a spus directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. – Doar asigurarea accesului la educație nu este suficient: trebuie să schimbăm comportamentul oamenilor și atitudinea lor față de fete. Adevărata egalitate va fi realizată numai atunci când toate fetele vor fi protejate de violență, vor avea libertatea de a-și exercita drepturile și de a se putea bucura de oportunități egale în viață. ”

Raportul «A New Era for Girls: Taking stock on 25 years of progress» („O nouă eră pentru fete: bilanțul celor 25 de ani de progres”) este publicat ca parte a campaniei Generation Equality (Generația șanselor egale) și este dedicat celei de-a 25-a aniversări a adoptării Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing, un program istoric care vizează consolidarea drepturilor femeilor și fetelor.

„Din 1995, când Beijingul s-a concentrat pe problemele fetelor, auzim din ce în ce mai mult că fetele își afirmă drepturile și ne cer socoteală. Cu toate acestea, comunitatea internațională încă nu poate să facă față așteptărilor legate de guvernarea responsabilă a lumii, asigurându-le o viață lipsită de violență și speranțele lor pentru independență economică ”, a declarat Phumzile Mlambo-Ngcuka, director executiv al UN Women. – Deoarece femeile și fetele sunt nevoite să dedice de trei ori mai mult timp și energie decât bărbații pentru menaj, fetele nu au șanse egale de a obține un loc de muncă bun și sigur după absolvire. Această stare de lucruri trebuie schimbată în beneficiul întregii omeniri. Este necesar să ne asigurăm că fetele dobândesc  abilități utile pe piața de muncă a viitorului, cum ar fi domeniul tehnologiilor digitale, dar și să punem capăt violenței de gen.”

Astăzi, fetele sunt universal expuse riscului violenței – pe internet, la școală, acasă și în comunitatea lor, care are consecințe fizice, psihice și sociale. Raportul constată că practicile nocive, cum ar fi căsătoriile timpurii și mutilarea genitală a femeilor (MGF) continuă să distrugă și să dăuneze sănătății, vieții și potențialului milioanelor de fete din întreaga lume. În fiecare an, 12 milioane de fete se căsătoresc în copilărie, iar 4 milioane sunt expuse riscului de MGM. La scară globală, fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani sunt predispuse să justifice bataia de către soți la fel de mult ca și băieții din această grupă de vârstă.

Raportul subliniază, de asemenea, tendințe negative pentru fete în educație și sănătate, multe dintre ele fiind de neimaginat acum 25 de ani. De exemplu, globalizarea, trecerea de la alimentația tradițională la utilizarea produselor alimentare procesate dăunătoare, precum și extinderea rapidă a tehnologiilor de marketing agresive destinate copiilor, au dus la o creștere a consumului de produse dăunătoare și băuturi care conțin zahăr. Aceasta a contribuit la creșterea numărului de copii și adolescenți supraponderali și obezi. Între 1995 și 2016, prevalența excesului de greutate în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut aproape de două ori – de la 9 la 17 la sută, ceea ce aproape a dublat astăzi numărul fetelor supraponderale: 155 milioane, comparativ cu 75 de milioane din 1995.

În același timp, în ultimii 25 de ani, există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la problemele de sănătate mintală, în parte din cauza suprautilizării tehnologiei digitale. Conform raportului, suicidul este în prezent a doua cauză principală de deces în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, prima fiind morbiditatea maternă. De asemenea, fetele rămân a avea un risc ridicat pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Numărul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani care trăiesc cu HIV este de 970 de mii astăzi, comparativ cu 740 de mii în 1995. Fetele adolescente cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani reprezintă 3 din 4 noi infecții cu HIV în rândul adolescenților din întreaga lume.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *