O nouă premieră turistică pentru orașul Călărași. În cel mai scurt timp, aici va apărea Felinarul Turistic Multifuncțional. Ideea unei asemenea lucrări a venit de la dorința de a avea o hartă turistică a orașului Călărași, ne povestește muzeograful și ghidul de turism, Mariana Iurcu.

MARIANA IURCU, ghid de turism, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie or. Călărași

Neavând o hartp turistică pe oraș, am decis să fac una. Și dacă realizez o hartp, atunci mi-am zis că nu vreau să o instalez banal, pe două picioare, cum sunt practic toate hărțile. Și atunci, din plăcerea mea cu privire la arhitectura europeană și felinarele de acolo, am vrut ceva să aduc din Europa acasă. Dar când am studiat și cercetat, de fapt la sfârșitul sec. al XIX-lea, orașul Călărași era o localitate cu un stil urbanistic bine dezvoltat și pus la punct. Erau și felinare, și atunci am vrut să păstrez stilistica acelor felinare, combinând utilitatea cu frumosul: harta pe un felinar iluminat pe timp de noapte și cu diverse accesorii la felinar, cum ar fi un ceas, un coș de gunoi, o cutie poștală.

Felinarul Turistic Multifuncțional are menirea nu doar să aducă o alură de frumusețe și eleganța de altădată orașului Călărași, dar și să informeze localnicu și turistul. Să fie util pentru fiecare trecător.

Felinarul este realizat manual din fier forjat. Fierarul este Ion Buruiană. De asemenea, și harta artistică este integral făcută manual. Unică, de altfel, în întreaga țară. Această hartă informativ-educativă cuprinde cele mai importante obiective ale orașului Călărași.

MARIANA IURCU, ghid de turism, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie or. Călărași

Ne propunem să avem lansarea felinarului de Zilele Diasporei, care vor fi organizate pe data de 23 august, când cetățenii se reîntorc acasă și astfel vrem să venim și cu un omagiu către ei. Să le arătăm că lucrurile se schimbă și că pot se mândrească de localitatea de unde au plecat și ar putea să revină la baștină pentru a o dezvolta prin experiențele lor căpătate acolo, în Uniunea Europeană.

foto: schița inițială a felinarului turistic multifuncțional din orașul Călărași

Lucrările pentru Felinarul Turistic Multifuncțional s-a lucrat din luna martie, iar la hartă din decembrie 2019 și în vara 2020 a fost terminată. În anul 2021 a fost pornită implementarea proiectului Bugetarea Participativă, finanțat de către Primaria orașului Călărași.

AUTOR: Vitalie Guțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *