Cele 36 de Structuri teritoriale de asistență socială din toată țara au recepționat, în această săptămână, un prim lot de măşti şi dezinfectanţi produse la nivel local în valoare de 23 500 USD. În acest mod, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Guvernul Suediei susțin eforturile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a ajuta personalul din prima linie care oferă servicii victimelor violenței în familie și categoriilor vulnerabile ale populației să-și continue activitatea și să minimalizeze răspândirea noului coronavirus. Un număr total de 3 279 de asistente/asistenți și lucrătoare/lucrători sociale(i) au beneficiat de acest sprijin.

Potrivit Biroului Național de Statistică, aproximativ 64% din femei au trăit, cel puțin o dată în viață, o formă de violență din partea soțului sau partenerului. În perioada de carantină recomandată pentru combaterea COVID-19, există riscul mare ca numărul de cazuri de violență să crească. În mai multe țări care au practicat distanțarea socială cazurile raportate de violență în familie s-au triplat.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna LYBERG, a menționat: „Având în vedere criza COVID-19, violența rămâne, spre regret, parte din viața de zi cu zi pentru multe femei din țară. Prin această contribuție, am dori să menținem disponibile serviciile necesare, dar și să asigurăm un nivel suficient de protecție pentru specialiștii și specialistele care lucrează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Aceasta înseamnă că lucrătorii și lucrătoarele din centrele de plasament și asistenții sociali, asistentele sociale, dar și beneficiarele și beneficiarii din grija acestora pot accesa în siguranță cele necesare.”

În rezultatul declarării stării de urgență la 17 martie, serviciile sociale de bază sunt limitate, iar personalul implicat se confruntă cu lipsa unui echipament de protecție adecvat pentru a face față în mod corespunzător la COVID-19 și pentru a-și susține în continuare beneficiarii.

„Răspunsul la coronavirus scoate în vileag contribuția importantă a femeilor de la toate nivelurile, inclusiv în calitatea lor de personal din prima linie. Având în vedere că în Republica Moldova femeile constituie aproximativ 80% din colaboratoarele sectoarelor sănătate și social, ne mobilizăm eforturile pentru a le sprijini să-și facă munca, să asigure asistența necesară celor care sunt cei mai afectați de consecințele COVID-19, inclusiv victimele violenței în bază de gen. Pentru noi este esențial să ne asigurăm că supraviețuitoarele violenței în familie și alte persoane din grupele de risc continuă să aibă acces la servicii sociale”, a declarat Peterson MAGOOLA, Reprezentant interimar de țară, UN Women Moldova.

„În situația complicată în care se află Republica Moldova, dar și întreaga lume, orice suport și implicare în susținerea populației este binevenită. Mulțumim pentru solidaritate și responsabilitate” – a completat Viorica DUMBRĂVEANU, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

La începutul lunii aprilie 2020, UN Women Moldova și Suedia au contribuit la eforturile Ministeruli Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Coaliției Naționale „Viață fără Violență în Familie” în asigurarea cu produse necesare a femeilor din 15 centre de plasament și instituții publice specializate din diferite regiuni ale țării.

Primul caz de COVID-19 a fost înregistrat în Republica Moldova pe 7 martie, iar datele oficiale indică un număr de 2 049 cazuri confirmate la 16 aprilie. Mai mult de jumătate dintre persoanele afectate sunt femei.

Instituțiile ONU din Moldova sprijină reacția națională la pandemie prin activități coordonate care au drept scop protejarea oamenilor, în special, a celor mai vulnerabile categorii, precum și creșterea capacităților sistemului național în diverse domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *