Un reporter TVR reuşeşte ce nu au reuşit liderii NATO – să îl facă pe Donald Trump să angajeze Statele Unite în privinţa articolului 5 din Tratatul NATO, prin care un atac împotriva unui stat membru e considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor. E succesul jurnalistei Ramona Avramescu, despre care presa americană a scris pe larg, titrează TVR 1.

“Președintele Donald Trump s-a alăturat, în sfârșit, apărării colective a alianței, datorită unei singure întrebări bine plasate”, comentează John Hudson, reporter de știri al site-ului BuzzFeed. “Acest reporter a reușit ceea ce nu au reușit liderii NATO”, comentează el în titlul articolului despre întrebarea adresată de colega noastră, Ramona Avramescu liderului de la Casa Albă, la conferința comună cu președintele României, Klaus Iohannis.

“Sub un minut, un reporter modest din România a reușit ceea ce liderii celor 27 de state și nici propria echipă a președintelui nu au reușit: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze principiului apărării colective a NATO”, scrie BuzzFeed.

Ramona Avramescu, trimisul special al TVR la Washington DC

– “Multe din țările de pe flancul estic văd Rusia ca pe o amenințare pentru pace și securitate în regiune. Împărtășiți această viziune și credeți că SUA ar trebui să activeze articolul 5 din tratatul NATO dacă vreuna din aceste țări ar fi sub o agresiune militară?”

Președintele SUA, Donald Trump

– “Suntem angajați să respectăm Articolul 5 (din Tratatul NATO, n.r) și cu siguranță suntem acolo să apărăm, de aceea vreau să fiu sigur că avem o forță puternică și banii necesari pentru o astfel de forță. Da, absolut, aș angaja articolul 5“.

Astfel, Trump s-a raliat explicit articolului 5 din tratatul de fondare a NATO, care le cere aliaților să vină unul în apărarea celuilalt – ceva ce liderul de la Casa Albă nu a făcut în discursul său la sediul Alianței, luna trecută. Această omisiune a declanșat un val de neliniște în rândul liderilor europeni, îngrijorați în privința angajamentului său pentru alianța militară, subliniază BuzzFeed.

Jurnalistul John Hudson remarcă în acest context că, timp de luni de zile, echipele liderilor NATO au încercat să orchestreze un eveniment în cadrul căruia să scoată de la președintele Donald Trump acea frază ce putea înlătura îngrijorările privind articolul 5.  Dar liderul de la Casa Albă a folosit discursul său de la Bruxelles pentru a sublinia pericolul terorist și pentru a critica statele care nu alocă Apărării cel puțin 2%  din produsul intern brut.

Refuzul de a menționa articolul 5, deși potrivit unor surse ralierea la acest principiu era menționată în textul său, i-a lăsat în derută pe ceilalți lideri NATO.

În răspunsul la întrebarea Ramonei Avramescu, Trump a menționat că va continua să pună presiune pe guvernele europene pentru a aloca mai mult Apărării. “Sperăm că și ceilalți aliați NATO vor urma exemplul României în îndeplinirea obligațiilor lor financiare și în achitarea contribuției lor echitabile la costurile apărării”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *